Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bira ključne saradnike

Joe Biden slaže administraciju, ulogu će dobiti i John Kerry

joe-biden

Biden također planira nominirati Antony Blinkena za državnog sekretara

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden objavio je u ponedjeljak imena ključnih članove njegovog tima za vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost, prenosi Anadolu Agency (AA).

Biden je Antonyja Blinkena imenovao državnim sekretarom, Alejandra Mayorkasa sekretarom nacionalne sigurnosti (DHS) i Avrilu Haine direktoricom nacionalne obavještajne službe.

Dok je Biden bio potpredsjednik Baraka Obame, Blinken je bio zamjenik državnog sekretara u periodu od 2015. do 2017, a zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost od 2013. do 2015. godine. Karijerni diplomata Blinken takođe je služio kao savjetnik za nacionalnu sigurnost Bidena od 2009. do 2013. godine.

Iako će Linda Thomas-Greenfield biti nova američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama, Jake Sullivan nominovan je za savjetnika za nacionalnu sigurnost, a John Kerry izabran je za specijalnog predsjedničkog izaslanika za klimatske promjene.

Thomas-Greenfield (67) radila u ministarstvu vanjskih poslova u mnogim američkim administracijama još od bivšeg predsjednika Ronalda Reagana. Bila je ambasadorica u Liberiji od 2008. do 2012, a pomoćnica državnog sekretara za afrička pitanja od 2013. do 2017. godine.

Imenovanja su označila nekoliko prvih u američkoj politici.

Mayorkas će biti prvi Latinoamerikanac i imigrant kao sekretar DHS-a, a Haines će biti prva žena koja će voditi obavještajnu službu. Sullivan bi trebao biti jedan od najmlađih savjetnika za nacionalnu sigurnost u posljednjih nekoliko desetljeća, dok će Kerry biti prvi specijalni predsjednički izaslanik za klimu kojem će sjedište biti u Vijeću za nacionalnu sigurnost.

“Nemamo vremena za gubljenje kada su u pitanju naša nacionalna sigurnost i vanjska politika. Trebam tim spreman za prvi dan koji će mi pomoći da vratim američko mjesto na čelu stola i okupim svijet kako bismo se suočili s najvećim izazovima s kojima se suočavamo, i unaprijedili našu sigurnost, prosperitet i vrijednosti“, rekao je Biden u saopštenju i dodao:

“Ovo je suština tog tima. Ovi su pojedinci podjednako iskusni i testirani na krize, kao i inovativni i maštoviti.“

John Kerry će predvoditi napore buduće administracije u borbi protiv klimatskih promjena. Kerry je bivši državni sekretar, senator iz Massachusettsa, i bio je predsjednički kandidat Demokratske stranke.

Biden je tokom dana imenovao dvije dugogodišnje savjetnice s Capitol Hilla u svoj tim za pravna pitanja. Reema Dodin i Shuwanza Goff bit će zamjenice direktora odjela za zakonodavna pitanja u Bijeloj kući, prenosi Associated Press.