Globus

korona virus

WHO pozdravlja prednosti nove vakcine AstraZenece

23/11/2020

Simao je kazala da WHO očekuje da finalizira ocjenu firme "početkom naredne godine" koja bi mogla dovesti do razvoja vakcine, prenosi AP

Vodeća naučnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pozdravila je “golemi logistički pomak” koji nudi vakcina za COVID-19 koju je razvila švedsko-britanska farmaceutska kompanija AstraZeneca.

Dr. Soumya Swaminathan naglasila je da vakcina, čije je inicijalne rezultate objavila AstraZeneca u ponedjeljak, može biti skladištena u “običnom frižideru” i ostaje stabilna na temperaturi od dva do osam stepeni Celsiusa.

To bi olakšalo mogućnost da vakcina bude dopremljena u brojne zemlje gdje se takozvani lanci hladnoće, koje se zahtijevaju za vakcine ostalih firmi kao što su Moderna i Pfizer, teško mogu osigurati.

Dr. Mariangela Simao, pomoćnica generalnog direktora WHO nadležna za pristup lijekovima i zdravstvenim proizvodima, izjavila je na konferenciji za novinare sa Swaminathan da vodeći zvaničnici agencije UN-a za javno zdravstvo pokušavaju doći do više podataka od AstraZenece u narednim danima.

Simao je kazala da WHO očekuje da finalizira ocjenu firme “početkom naredne godine” koja bi mogla dovesti do razvoja vakcine, prenosi AP.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.