Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kojović: Izvještaj EK ima premalo činjenica o stanju u BiH

Predrag Kojović

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović je, komentirajući Izvještaj Evropske komisije o napretku BiH, kazao da pozitivni ton izvještaja pokazuje da nas EU i dalje tretira “kao državu s posebnim potrebama“.

On navodi da pažljivi čitalac neće na stranicama Izvještaja pronaći zakonske, socijalne ili ekonomske činjenice koje ukazuju na stvarni napredak BiH u procesu EU integracija, odnosno uvođenju vladavine zakona, a ne partija.

Po njegovim riječima, tu je očigledno riječ o namjernom previđanju činjenica, odnosno o upotrebi neosnovanog optimizma kao daljnjeg motivacijskog sredstva za stvarno pokretanje reformi.

– Dakle, riječ je o pedagoškom metodu, koji primjenjuju nastavnici koji hvale loše đake, vjerujući da će ih to motivisati da budu bolji, a zanemarujući mogućnost da će đaci nastaviti s tom praksom fiktivnog napretka, očekujući i ubuduće neosnovane pohvale – kazao je Kojović.

On je mišljenja da Reformska agenda, čije usvajanje se u Izvještaju ocjenjuje kao značajan korak naprijed, “nije ništa drugo nego plan djelatnosti kojima bi se anulirali dvadesetogodišnje politike stranaka na vlasti, tj. potpisnica Reformske agende”.

– Očekivati od tih istih stranaka da implementacijom Reformske agende promijene sistem koji je obogatio njihove kadrove i koji ih iz izbora u izbore održava na vlasti, po mom mišljenju, nije realno. Nove, drugačije politike zahtijevaju nove, drugačije ljude. To je činjenica s kojom će se EU, kad-tad, morati suočiti – zaključio je Kojović, saopćeno je iz Naše stranke.