Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komisija za evropske integracije: Podržan izvještaj EK o napretku BiH

renzo_daviddi_anadolija_main

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi danas je članovima Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH prezentirao Izvještaj Evropske komisije za BiH za 2015. godinu, naglasivši da se BiH vraća na put prema procesu integracije u EU.

– Imamo jednu pozitivnu poruku, BiH u osnovi se vraća na put prema procesu integracije u EU nakon nekoliko godina. Taj proces je u zadnjih nekoliko godina bio zaustavljen i mislim da je ovo velika razlika u odnosu na prethodni period i prethodni izvještaj iz 2014. godine – ocijenio je Daviddi.

Istaknuo je da je Evropska komisija mišljenja da BiH može ispuniti određene uvjete, ukoliko postoji politička volja da se zajednički radi.

Istakao je da u isto vrijeme ima i puno toga što se još mora uraditi i „mora se dosta toga sustići“.

– U poređenju s drugim zemljama u regionu vidimo da BiH još zaostaje za ostalim zemljama koje su također u ovom procesu, kada govorimo o fundamentalnim oblastima – kazao je Daviddi.

Po njegovim riječima, ima nekoliko ključnih pozitivnih pomaka i rezultata koji su identificirani.

Naglasio je da je u junu stupio na snagu Sporazum o stabilizciji i pridruživanju, te ocijenio da je to jako važno, a naveo je i Reformsku agendu, koja je usvojena u julu i koja je počela da se implementira.

– Zatim imamo Strategiju za borbu protiv korupcije kao i Akcioni plan, Strategiju reforme sektora pravde, a isto tako slijede i druge oblasti gdje je došlo do pozitvinih pomaka i to je naglašeno u izvještaju – rekao je Daviddi.

Naveo je da je provođenje Reformske agende jedno od ključnih pitanja i da je “zaista najvažnije pitanje, najznačanije, upravo provođenje Reformske agende, koje se tiče daljnjeg procesa pristupanja“.

– Kada govorimo koordinaciji, o nekim mehanizmima koordinacije o pitanjima EU, imali smo dosta izazova u proteklih nekoliko godina, a taj izazov jeste da bi zemlje trebale da govore i imaju jedan glas i da bi trebale da prenesu jedinstven stav prema institucijama EU – naveo je on.

Dodao je da je borba protiv korupcije i organiziranog kriminala pitanje koje također ostaje neriješeno, a isto tako i prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nakon pristupanja Hrvatske u članstvo u EU.

– Kada govorimo o socio-ekonomskim pitanjima, glavni izazov jeste, prije svega, visoka stopa nezaposlenosti mladih i to je upravo dio ove reformske agende kao i mjere koje se nalaze u Reformskoj agendi. Isto tako postoji potreba za jednim novim strateškim okvirom za reformu javne uprave – naveo je Daviddi.

Istaknuo je da rezultati popisa stanovništva iz 2013. godine još nisu finalizirani, te da bi popis stanovništva trebao što prije biti kompletiran.

Kao neriješeno pitanje Daviddi je naveo i provođenje presude „Sejdić-Finci“, te podsjetio da se na tome radi gotovo šest godina.

Članica Zajedničke komisije Milica Marković je tokom diskusije o izvještaju, navela da je BiH 20 nakon zaustavljanja rata i uspostavljanja Dejtonskog sporazuma, i dalje zemlja koja ima prisutnog visokog predstavnika i njegovu kancelariju u BiH. Postavila je pitanje da li je moguće da jedna zemlja postane kandidat i članica EU zajedno s visokim predstavnikom i njegovom administracijom.

Marković je istaknula i pitanje borbe protiv terorizma u BiH, te navela da bi Evropska komisija morala da obrati posebnu pažnju na taj segment u BiH.

Član Komisije Fehim Škaljić smatra da izvještaj manje-više precizno određuje status svake oblasti.

– Negdje prešuti, negdje pohvali, negdje kritikuje, ali dovoljno ukazuje na to da pred nama stoji još jako mnogo stvari koje nismo uradili, a nužne su – kazao je Škaljić.

Član Komisije Saša Magazinović je kazao da u posljednje vrijeme o temi evropskih integracija i napretka „govorimo s optimizmom koji realnu osnovu nema“.

– Naš najveći uspjeh je to što smo potpisali Agendu. Dobro je da smo potpisali Agendu, ali samo usvajanje Agende ne može biti razlog za ovoliki optimizam – smatra Magazinović.

Član Komisije Halid Genjac je naveo da „jesmo vraćeni na kolosijek“.

– Vraćeni smo na kolosijek. Međutim, kad se izvještaj detaljno pročita, on je vrlo realan i korektan, nema tu lažnih slika – smatra Genjac.

Nakon diskusije Zajednička komisija je primila k znanju Izvještaj te će predložiti parlamentarnim domovima da ga uvrste u dnevni red na prvom narednom zasjedanju.