EU u fokusu

Konferencija o austrijskom predsjedavanju EU

08/09/2018

Austrijska ambasada u Bosni i Hercegovini i Panevropska unija Bosne i Hercegovine organizovat će Konferenciju “Evropa, Bosna i Hercegovina i austrijsko predsjedavanje EU” 12. septembra u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine povodom austrijskog predsjedavanja Vijećem EU-a.

Konferencija će okupiti kreatore politika, analitičare, stručnjake i civilno društvo, kako bi diskutirali o glavnim aspektima procesa proširenja EU i procesa EU integracija Bosne i Hercegovine, te o temama kao što su reforme, vladavina prava, bilateralna pitanja, pomirenje i vizije za budućnost.

Ambasador Republike Austrije u BiH Martin Pammer istakao je da je proces proširenja EU-a u kontekstu zemalja jugoistočne Europe u 2018. godini ponovo privukao pažnju zahvaljujući Strategiji EU-a za zapadni Balkan, samitima u Sofiji i Londonu, kao i nedavnom neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a u Beču.

– Na konferenciji će se tematizirati ključna pitanja, kao što su nužnost reformi, značaj odnosa u regiji i mogućnosti proširenja EU-a. Imajući u vidu predstojeće izbore i dosadašnju retoriku, cilj konferencije je da se, i u korist građana države, u javni diskurs ponovo jače uvedu teme i pitanja vezana za Europu i integracijski proces, kao što su pravna država i ekonomski napredak – dodao je ambasador Pammer.

Vršilac dužnosti predsjednika Panevropske unije BiH Haris Ćutahija je rekao da je taj projekat još jedan napor Panevropske unije u pokušaju aktuelizacije procesa evropskih integracija u BiH.

– Austrija je važan partner BiH još od njene nezavisnosti i mi se nadamo takvom odnosu i za vrijeme austrijskog predsjedavanja Evropskom unijom – istakao je Ćutahija, saopćeno je iz Panevropske unije BiH.