Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konzervativna i euroskeptična partija slavila na izborima u Poljskoj

poljska

Konzervativna i euroskeptična Partija prava i pravde (PiS) proglasila je pobjedu na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Poljskoj nakon što su objavljeni preliminarni rezultati na bazi izlaznih anketa, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema izlaznim anketama PiS je osvojila 39 posto glasova, dok je do sada vladajuća Građanska platforma (PO) osvojila 23 posto glasova birača.

Oko 37 miliona registriranih birača jučer je u Poljskoj biralo novi saziv oba doma parlamenta kojeg čini 460 zastupnika donjeg doma Sejma i 100 zastupnika u gornjem domu Senatu.

Prema prelimiinarnim rezultatima PiS bi trebala dobiti 242 zastupnika i moći samostalno formirati vlast. Građanska platforma bi trebala imati 133 zastupnika i preći u opoziciju. Čini se da bi još tri partije mogle preći izborni prag, a dvije od njih bi se prvi put našle u najvišem zakonodavnom tijelu Poljske.

Vrhovna izborna komisija Poljske bi danas trebala saopćiti i konačne rezultate.

Prvi put u istoriji te zemlje za mesto premijera nadmeću se dvije žene i to aktuelna premijerka i šefica liberalne PO Eva Kopach i potpredsjednica desničarsko-konzervativne PiS Beata Shidlo.

Pobjeda konzervativne i desničarske opcije PiS bi mogla donijeti znatne promjene u unutrašnjoj politici, ali i u odnosima Poljske sa Evropskom unijom.

Lider ove partije je Jaroslav Kaczynski, brat blizanac bivšeg poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog koji je poginuo u avionskoj nesreći koja se u Rusiji desila 10. aprila 2010. godine. U toj nesreći život je izgubila i njegova žena Maria u još 96 zvaničnika iz Varšave.

Jaroslav Kaczynski je obećao da će voditi pravednu vlast, bez traženja svete, ali da će vlast biti uspostavljena na principima pravde i interesa naroda.

Partija PiS je poznata po glasnom zagovaranju jačanja poljskih veza sa SAD-om i NATO-om, ali i skeptičnoj politici prema Evropskoj uniji i eurozoni.

Riječ je o političkoj opciji koja neblagonaklono gleda i na pitanje migranata, pa se očekuje da dolaskom nje na vlast Poljska dodatno usloži proces rješavanja izbjegličke krize u Evropskoj uniji.