Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kosovo: Za reintegraciju žrtava trgovine ljudima EU izdvojila 150 hiljada eura

kosovo – eu – trgovina ljudima

Na Kosovu je danas pokrenut projekat dodeljivanja subgrantova za socijalno uključivanje i ekonomsku reintegraciju žrtava trgovine ljudima, koji finansira Evropska unija, a maksimalno je predviđeno 150 hiljada eura u tu svrhu, javlja Anadolu Agency (AA).

Subgrantovi, koji su danas pokrenuti, dio su trogodišnjeg projekta “Krenuti naprijed”, finansiranog iz EU, koji ima za cilj promociju veće efikasnosti u borbi protiv trgovine ljudima na Kosovu.

Zamjenik šefa Sektora za saradnju u Kancelariji EU na Kosovu Libor Chlad rekao je da trgovina ljudima stvara velike problem kao što su zlostavljanje i prostitucija. Chlad je naveo da su subgrantovi, koji se danas pokreću, namijenjeni i organizacijama civilnog društva da rade na socijalnom uključivanju i ekonomskoj reintegraciji žrtava trgovine ljudima.

“Trgovina ljudskim bićima je ozbiljan zločin i zbog toga mi je drago što vidim sve nadležne osobe kosovskih institucija odgovorne za koordinaciju u borbi protiv organizovanog kriminala. To još jednom svjedoči da smo na istom putu, da smo na poziciji da postignemo naše ciljeve”, kazao je Chlad.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Kosova i Nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Milan Radojević je istakao da je trgovina ljudima, poslije trgovine narkoticima, druga najprofitabilnija kriminalna djelatnost u svijetu. Kazao je da ni Kosovo nije izuzeto od tog problema i da je jedan od prioriteta Vlade borba protiv trgovine ljudima, ali i rad na prevenciji.

“Nadam se da će cilj ovih grantova biti da pomogne svima nama u implementaciji Nacionalne strategije i Nacionalnog akcionog plana, da stvorimo bezbjednije okruženje za sve naše građane, prije svega da podignemo svijest građana o ovom fenomenu, ali isto tako i da pomognemo žrtvama trgovine ljudima, da im pomognemo da njihov povratak u društvo bude što lakši i što prilagodljiviji za njih, njihove porodice i za sve ostale građane”, kazao je Radojević.

Subgrantovi će biti podijeljeni u dvije grupe. Prvu grupu čine grantovi, ukupne vrijednosti od 100 hiljada eura, koji su namijenjeni za bolji odgovor na potrebe za uključivanje žrtava trgovine ljudima u svakodnevni socijalni život, a druga grupa su grantovi, ukupne vrijednosti od 50 hiljada eura, namijenjeni za bolji odgovor za potrebe samoodrživosti žrtava trgovine ljudima.