Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kovač: Srbija bi trebala smiriti strasti

miro kovač

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač koji je jučer sudjelovao na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU koji se održava u Bratislavi govorio je o svom stavu prema liberalizaciji viza za građane Turske, te o stavu Hrvatske prema toj zemlji, ali i Srbiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Kovač je u pauzi sastanka novinarima jučer dao izjavu u kojoj je istaknuo kako je Turska Hrvatskoj vrlo važan partner u sklopu NATO saveza i zemlja koju Hrvatska podržava u njezinom nastojanju za pristupanje u Europsku uniju.

”Turska je prošla kroz jedno komplicirano razdoblje zbog pokušaja puča. Sada je važno da nastavimo dijalog sa Turskom, a tu su svi komunikacijski kanali sa EU otvoreni. Mi ćemo se za to kao zemlja članica i zalagati. Turska je važan NATO partner u suzbijanju migrantskog vala i nadam se dobroj i uspješnoj suradnji u pregovorima oko migracijske politike“, kazao je Kovač

Kovač smatra kako Turska mora ispuniti sva zadana mjerila kako bi dobila pravo na liberalizaciju viznog režima za zemlje EU.

”Hrvatska je spremna za migrantski val od prošle godine, makar ga ne očekujemo, ali smo spremni na suradnji sa svim susjedima“, poručio je Kovač.

Hrvatski ministar vanjskih poslova je kazao kako se na neformalnom sastanku u Bratislavi razgovara o svim važnim aktualnim pitanjima, kao što je pitanje Ukrajine, Turske, pitanje migracija i terorizma.

Kovač je izjavio kako bi Srbija trebala ”smiriti strasti i prestati sa nepotrebnim diplomatskim akcijama koje joj neće pomoći“.