Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kovač: Srbija mora ispuniti naša tri zahtjeva zbog članstva u EU

miro kovac

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač izjavio je danas kako Hrvatska ne odstupa od tri zahtjeva prema Srbiji u pregovorima o poglavlju 23. Poručio je kako Hrvatska od Europske komisije (EK) čeka odgovor na koji način će ovi zahtjevi biti implementirani u pregovarački proces. Rekao je kako Hrvatska za izbjegličku kvotu čeka dogovor na razini EU, javlja Anadolu Agency (AA).

Prošlog utorka sa radnih tijela Vijeća Europske unije maknuta je rasprava o otvaranju Poglavlja 23. u pregovorima sa Srbijom zbog, kako je rečeno, primjedbi Hrvatske, a danas je zakazan novi sastanak.

Formalno pregovore sa Srbijom o članstvu vodi Europska komisija (EK), naglasio je ministar Kovač, te dodao kako Hrvatska kao zemlja članica od EK očekuje odgovor na koji način nastoji ugraditi tri hrvatska kriterija, odnosno zahtjeva koja Srbija treba ispuniti u poglavlju 23.

Zahtjevi se odnose na prava manjina, odnosno na recipročna prava hrvatske nacionalne manjine te njezinu zastupljenost u Narodnoj skupštini Srbije.

Hrvatska također traži od Srbije potpunu suradnju sa Haaškim sudom, kao i ukidanje zakona o regionalnoj nadležnosti za suđenja za ratne zločine počinjene na prostorima bivše Jugoslavije.

„U očekivanju smo odgovora Europske komisije“, poručio je kratko ministar Kovač i dodao kako je u cilju dobrosusjedskih odnosa dviju zemalja da se ova tri zahtjeva u potpunosti implementiraju.

„Trenutno pratimo izbore u Srbiji koji će se održati za nešto više od dva tjedna, a pregovore vodi Europska komisija, tako da prepuštamo da tu vrstu razgovora ljudi iz Srbije, koji su u državnoj vlasti, vode sa Europskom komisijom“, istaknuo je Kovač.

Ministar Kovač je izjavio kako očekuje da će se hrvatska posjeta Srbiji održati nakon izbora i formiranja tamošnje nove vlasti.

Hrvatska prema BiH ima poseban odnos kao supotpisnica Daytonskog sporazuma, rekao je Kovač, te poručio kako očekuje da Hrvati kao ustavotvorni i ravnopravni u BiH budu najbolji promotor europske integracije BiH. Kazao je kako će Hrvatska biti najbolji prijatelj BiH i Hrvata u BiH na putu u EU.

Govoreći o hrvatskim obavezama pri preuzimanju dijela izbjeglica, kazao je kako će Hrvatska potpuno ispoštivati dogovorenu kvotu.
Hrvatska kvota će ovisiti o tome hoće li kvote biti dogovorene i realizirane na razini EU, poručio je Kovač.

Program prihvata izbjeglica iz Turske, a riječ je zasad o 500 izbjeglica, realiziraju Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo socijalne politike.