Kredibilna aplikacija za članstvo BiH u EU u decembru

Wigemark covic (1)
Foto: I. Kralj

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva BiH da je uvjeren kako će do decembra biti riješeno sve što BiH stoji na putu za predaju kredibilne aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji.

Čović je kazao da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas informisao članove Predsjedništva BiH o pripremljenosti BiH za predaju zahtjeva za članstvo u EU.

– Procjena Vijeća ministra, odnosno predsjedatelja koji nas je informirao, jeste da postoje svi preduvjeti da kredibilno apliciramo za članstvo u EU tokom decembra ove godine i uvjeren sam da je to pravi put kojim trebamo ići – kazao je Čović.

Prema njegovim riječima, aktivnosti koje trebaju biti završene odnose se na usaglašavanje mehanizma koordinacije, izmjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SPP) koje se odnose na tradicionalnu trgovinu i procjena napretka za BiH koju će naredni mjesec dobiti od EU.

Predsjednišrtvo BiH, kako je dodao Čović, donijelo je zaključak kojem Vijeću ministra BiH preporučuje redefinisanje pregovora o izmjenama SPP o tradicionalnoj trgovini. Pri tom se moraju uvažavati stavovi i standardi koje pred BiH postavlja EU, a istovremeno će se u razgovorima pokušati insistirati na zaštiti domaće proizvodnje.

Čović smatra da postoji dovoljno prostora da se pregovara o strukturi i kontigentima te da budu uvaženi standardi koje je pred BiH postavila EU, a sa druge strane da bude zaštićena domaća proizvodnja.

Kada je riječ o razgovorima koji se vode o izmjenama Izbornog zakona, Čović je kazao da bi do Nove godine trebali imati okvirno rješenje koje se treba utvrditi putem interresorne radne grupe, u okviru PS BiH.

Radi se, kako je naveo, o tehničkim detaljima koje treba usaglasiti, a odnose se na pitanja izbornog praga i otvorenih ili zatvorenih kandidatskih listi, te provedbi presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić – Finci i provedbi odluka Ustavnog suda BiH vezano za Grad Mostar.

Čović je kazao ako bi bilo ekonomski isplativije spojiti lokalne i opće izbore, da bi oni u tom kapacitetu, ukoliko bude postojao dogovor, mogli biti održani 2018. godine.

Naveo je da HDZ BiH, čiji je predsjednik, podržava mogućnost da naredne godine ne budu održani lokalni izbori ukoliko to prihvate ostali partneri u vlasti, te da se to vrijeme iskoristi za provedbu reformskih aktivnosti.