Krišto: BiH nije napravila velike iskorake

borjana-kristo111

Članovi kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su danas u Sarajevu s izvjestiteljima Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope koji su u višednevnoj službenoj posjeti BiH.

– Razgovarali smo u kontekstu izgradnje BiH kao politički, na neki način, sigurne države s aspekta onoga što je misija Vijeća Evrope, a to je demokratizacija odnosa, poštivanje ljudskih prava i vladavina prava – kazala je novinarima nakon sastanka predsjedavajuća Predstavničkog doma državnog parlamenta Borjana Krišto.

Po njenim riječima, svi članovi kolegija su iznijeli svoje stavove i promišljanje.

– Na neki način smo se složili s izvjestiteljima da uistinu BiH nije napravila nekakve velike iskorake, a da uistinu možemo konstatirati da je neke pomake napravila. Pričali smo o onome što su obveze, ali svjesni toga da je to ne samo obveza BiH kao članice Vijeća Evrope nego je to zapravo stav sviju nas jer želimo napraviti iskorake – kazala je Krišto.

Navela je da je njeno osobno promišljanje da takve korake „nismo mogli napraviti iz razloga što nam ustavnopravni okvir takve stvari priječi“.

– Svjesni smo u BiH da moramo krenuti od onih stvari koje su uistinu teške, ali koje su nužnost, od ustavne reforme, od izbornog zakonodavstva, moramo reformirati pravosuđe, dovesti strukturalni dijalog do kraja i tek na takav način možemo govoriti i o BiH kao demokratskom društvu i o poštivanju ljudskih prava i o vladavini prava, odnosno BiH kao pravnoj državi – kazala je Krišto.