Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uz solarne sisteme do manjih računa za struju

solarni-sistem2

Sunčeva energija je besplatna i trebamo je iskoristiti, moto je pod kojim u tuzlanskom Centru za ekologiju i energiju informišu građane na koji način mogu smanjiti račune za električnu energiju, te podučavaju zainteresovane za montiranje uređaja za solarne sisteme.

˝Do sada smo ugradili sisteme na 35 kuća i educirali smo 11 stručnjaka iz Tuzle i okoline za instaliranje i održavanje solarnih sistema, pomoću kojih se zagrijava voda. Bosna i Hercegovina godišnje ima oko 270 sunčanih dana i korištenje solarnih kolektora i fotonaponskih sistema je za naše područje isplativo. Tokom sunčanog ljetnog dana, tečnost u cijevima doseže temperature od 60 do 80 stepeni Celzijusa ili više, a tokom sunčanih zimskih dana temperatura se kreće između 50 i 65 stepeni. Ukoliko naredni dan nije sunčan, toplota vode od jučer se može zadržati i koristiti npr. za kupanje˝, izjavila je Džemila Agić iz Centra za ekologiju i energiju.

solarni-sistem

Agić je dodala da se, za razliku od nekih zemalja poput Turske i Tunisa, kod nas praktikuje držanje spremnika za vodu ispod umjesto na krovu, a potrošnja električne energije u ljetnim mjesecima se upolovi.

˝Iako se sistem ne može zalediti tokom zime, zbog sredstava protiv smrzavanja, iz estetskih razloga gotovo svi se odlučuju da spremnik stave ispod krova. Inače, ovo je još uvijek nov način korištenja energije na ovim prostorima i rijetki ga koriste, baš kao što je bio slučaj sa centralnim grijanjem prije 30 godina˝, navela je Agić, dodajući da su sistemi jednostavni za ugradnju i održavanje i prilično jeftini.

Adnan Šehović prošao je obuku i sam je ugradio sistem u svojoj kući prije tri mjeseca, a ističe da je stepen njegove iskoristivosti sto posto.

˝Postavio sam jedan panel na krov, a spremnik je od 150 litara i postiže temperaturu od 65 stepeni. Vodu koristimo za kupanje i pranje posuđa, a na računima za električnu energiju je vidljiva ušteda od 30 KM mjesečno. Inače, materijal i ugradnja koštaju između 1.500 i 2.000 KM i to je najveća investicija, koja će se u narednim godinama i više nego isplatiti˝, ističe Šehović, dodajući da se neki korisnici raspituju kako da na sistem priključe mašine za pranje veša i posuđa i da ga koriste kao nadopunu za centralno grijanje.

solarni-sistem1

Marinko Divković također je zadovoljan što je ovog ljeta mogao maksimalno iskoristiti sunčevu energiju. Kaže da i on dobiva račune manje za 30-ak KM, te da postavljeni sistem u potpunosti zadovoljava potrebe za korištenjem tople vode u njegovom domaćinstvu.

Od većih korisnika solarne energije na području Tuzle, to su Sportski, kulturni, privredni centar Mejdan (godišnja ušteda oko 12.000 KM, op.a) te Gradski stadion Tušanj, gdje se dnevno zagrijava do 4.000 litra vode i na taj način godišnje uštedi 10.000 KM.

S druge strane, u Tuzlanskom kantonu pokrenuta je i prva solarna elektrana u Bosni i Hercegovini, ali se za razliku od zagrijavanja vode i načina korištenja u domaćinstvima, energija iz solarne elektrane koristi na potpuno drugačiji način. Prije četiri godine u Kalesiji su otac i sin, Sadik i Selmir Fatić, postavili velike panele, te sunčeva energija koja se pretvara u električnu, odlazi u trafostanicu, a zatim u sistem Elektroprivrede BiH.

˝Sa Elektroprivredom BiH imamo ugovor na 12 godina i svu energiju koju proizvedemo, isporučujemo njima. Otkupna cijena je najbolja u cijeloj Evropi i iznosi 0,735 KM po jednom kilovatu, a godišnje isporučimo između 130.000 i 150.000 kilovata, a svaka faktura uredno je plaćena. Pored ovoga, izrađujemo elaborate i projekte, te vršimo gradnju solarnih elektrana, a u zadnje vrijeme najviše zainteresovanih se javlja iz Travnika i okline˝, rekao je u razgovoru za AA Selmir Fatić.