Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prozreli agenta koji je htio doći do tajni o interesima Beča na Balkanu

pg-46-espionage-getty

Austrija je slovenskoj policiji prijavila ozbiljan pokušaj špijuniranja svog veleposlanstva u Ljubljani, ali to nije dovelo do hlađenja odnosa dviju država, tim prije što se afera dogodila prije nego što je lani novu vladu formirao premijer Miro Cerar, otkriva u ponedjeljak ljubljanski “Dnevnik”, a prenose i ostali značajniji slovenski mediji.

List navodi da se sve dogodilo u vrijeme kad je premijerka bila Alenka Bratušek, koja je za šefa obavještajne službe SOVA postavila nedovoljno iskusnog Stanislava Štembergera, ali sada bivša premijerka tvrdi da o uhođenju službenice austrijskog veleposlanstva nije bila obaviještena i da o navodnoj aferi ništa ne zna.

Prema neslužbenim informacijama, navodi “Dnevnik”, slovenski je obavještajac u kontaktu s neimenovanom austrijskom diplomatkinjom pokušao doći do informacija s kojima raspolaže austrijski veleposlanik. Nagađa se da se radi o povjerljivim stvarima koji se možda tiču austrijskih ekonomskih i političkih interesa na Balkanu i u Sloveniji, no austrijska je službenica prozrela slovenskog obavještajca i stvar prijavila svojim šefovima.

Iako se takve afere obično rješavaju tihom diplomacijom, Austrija je reagirala nekonvencionalno i stvar prijavila slovenskoj policiji. Trenutačno se o tome još vodi interna policijska istraga u suradnji sa specijaliziranim tužiteljstvom. No, zbog zakona o povjerljivim informacijama o tome ništa za medije nisu željeli komentirati ni bivši niti sadašnji ravnatelj slovenske SOVA-a, ni tužitelji i policija, ali je premijer Miro Cerar o slučaju obaviješten, piše list.

Iz Cerarova kabineta “Dnevniku” su, na pitanje o još jednoj obavještajnoj aferi, naveli samo da je on “upoznat s postupcima koje su potaknuli austrijski organi”.

Poznavatelji prilika u slovenskoj obavještajnoj zajednici, čija stajališta su prenijeli slovenski mediji, smatraju međutim da je neuspješno obavještajno djelovanje SOVA-e u tom slučaju samo jedna od ilustracija loših odnosa u spomenutoj službi, česte smjene njenih šefova i kadrova prilikom formiranja novih vlada, ali i navodne “nezainteresiranosti” premijera Cerara za područje sigurnosti, obavještajnog i protuobavještajnog rada.

U SOVA-i je više struja i klanova koji se međusobno ne trpe, a jedna od jakih struja je ona koju je postavio bivši premijer Janez Janša, koji je u civilnu obavještajnu službu dovodio lojalne kadrove iz vojne obavještajne službe, navodi “Dnevnik”.

Kako navodi list, koji se poziva na krugove bliske premijeru, spomenuti špijunski slučaj nije narušio dobre odnose Slovenije s Austrijom. To se, kako navode Cerarovi suradnici, vidi i u “odlučnoj potpori” koju Austrija daje Sloveniji u sadašnjem arbitražnom prijeporu s Hrvatskom.

S druge strane, navodi “Dnevnik”, to što se Austrija odlučila na policijsku prijavu navodnog špijunskog slučaja, po mišljenju nekih obavještajnih krugova možda bi mogla biti i poruka Sloveniji, odnosno “kuvertirana prijetnja” da neće tolerirati takvu praksu.