Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kukan: Nova inicijativa važna “šargarepa” za BiH

Eduard Kukan

“Nova inicijativa” je važna “šargarepa” za Bosnu i Hercegovinu i šansa da zemlja krene naprijed: politički, ekonomski i u njenim odnosima sa EU, čiji dio želi da postane, izjavio je za portal European Western Balkans slovački zastupnik u Evropskom parlamentu Eduard Kukan.

Smatra da socio-ekonomske komponente ove inicijative treba da motivišu donosioce odluka da pokrenu neophodnu reformsku agendu.

– I dalje se nadam da bosanski političari također vide priliku da ostvare konkretnu korist za njihovu zemlju i njene građane – kaže Kukan.

U isto vrijeme, naglašava, mora se očekuvati da nadležni organi u Bosni i Hercegovini krenu naprijed kada su u pitanju ostala zvučna pitanja kao što je implementacija presude Sejdić-Finci iz 2009. godine.

– Želio bih da vidim oba procesa, novu inicijativu i implementaciju presude Sejdić-Finci, pokrenuta u konstruktivnom maniru, sa političkim liderima koji preuzimaju svoju domaću i međunarodnu odgovornost. Bosna i Hercegovina mora da se pokrene od politike zasnovane na etničkim principima u kojoj političari mogu da koriste ovu agendu zarad političke dobiti ka politici stvorenoj za bolji razvoj zemlje i njenih građana. Uvjeren sam da je to moguće u Bosni i Hercegovini – rekao je Kukan.