Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kurz: Erdoganu treba pokazati granicu, nema vraćanja smrtne kazne

sebastian-kurz112

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon gušenja vojnog udara, za koji neki smatraju da je bio insceniran, najavio je ponovnu upotrebu smrtne kazne, rekavši kako će o tome vlada razgovarati s opozicionim strankama.

Ubijeno je najmanje stotinu ljudi, dok ih je najmanje 190 poginulo. Vlasti odane Erdoganu uhapsile su oko 6.000 ljudi, dok je Erdogan obećao da će očistiti državna tijela od “virusa” koji je izazvao pobunu.

Erdogan krivi turskoga klerika i nekadašnjeg svog saveznika koji je postao njegov suparnik, Fethullaha Gulena, da “vodi paralelnu državu”, što je Gulen, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama, oštro negirao.

Dosadašnja hapšenja fokusirala su se na pripadnike oružanih snaga i sudaca zbog podrške pokušaju realizacije vojnog udara.

Evropska unija neće mirno gledati kako se odvijaju stvari u Turskoj. Austrija će zatražiti da Evropa jasno pokaže Erdoganu gdje su granice.

“EU članice trebaju turskom predsjedniku poslati oštru poruku o poštivanju vladavine zakona i pravde nakon propalog puča”, izjavio je austrijski šef diplomacije Sebastian Kurz uoči današnjeg sastanka u Bruxellesu na kojem će, kako je najavio, Austrija zatražiti da Evropa jasno pokaže Erdoganu gdje su granice.

Naglasio je da mnoge članice dijele mišljenje Austrije, te osudio činjenicu da je u prevratu ubijeno 265 ljudi. Od Turske je zatražio da se obaveže da “i dalje neće primjenjivati smrtnu kaznu”.