Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kurz: EU zajedno treba naći rješenje migrantske krize

sebastian_kurz123

Šef austrijske diplomacije Sebastian Kurz upozorio da Evropska unija mora iznaći rješenje i mehanizme za sve veću migrantsku krizu ili će se u protivnom evropske zemlje sa tim problemom morati suočavati ponaosob, javlja Anadolu Agency (AA).

U austrijskoj prijestolnici Beču se održava Samit lidera Zapadnog Balkana, a danas su zajedničku konferenciju za novinare održali ministri vanjskih poslova Austrije, Njemačke, Srbije i Makedonije i evropski komesar za proširenje Johannes Hahn.

[pull_quote_right]Ukazujući na sve veći teret koji pada i na leđa zemalja Zapadnog Balkana, Steinemeier je kazao da nije zagovornih podizanja ograda na granicama, ali da se neke mjere moraju poduzeti[/pull_quote_right]

Ističući da je aktuelna migrantska kriza najveći problem sa kojim se Evropa suočava danas, austrijski ministar Kurz je kazao da je očekivano da se na Samitu u Beču najviše razgovara upravo o tom pitanju.

“Preko Grčke, Makedonije i Srbije je došlo mnogo migranata u Evropu. EU mora više pažnje posvetiti na rutu migranata preko Zapadnog Balkana i rješenje ovom problemu moramo pronaći kao Evropa”, kazao je Kurz.

Ukazujući da se na terenu ne primjenjuje Sporazum iz Dablina koji previđa vraćanje migranata u zemlju njihovog ulaska u EU, Kurz je kazao da je neprihvatljivo samo nekoliko članica prihvati sve migrante i da je neophodno pokrenuti raspravu o izmjenama postojećeg sistema i pravedno raspodijeliti migrante na sve članice.

– Steinemeier: Migrante zbrinuti u zemlje najbliže njihovim državama porijekla

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je kazao da je potrebno bolje shvatiti migrantsku krizu i pokrenuti otvorenu raspravu o rješavanju tog problema.

“Zemlje pojedinačno ne mogu riješiti ovo pitanje. Najveći teret tog problema pada na članice Evropske unije. Sve članice trebaju obaviti svoju zadaću. Moramo pokazati evropsku solidarnost. Treba pronaći pravičan metod raspodjele migranata, jer bez toga neće biti adekvatnog odgovora”, kazao je Steinmeier.

Ukazujući na sve veći teret koji pada i na leđa zemalja Zapadnog Balkana, Steinemeier je kazao da nije zagovornih podizanja ograda na granicama, ali da se neke mjere moraju poduzeti.

“Pozivam sve zemlje na intenzivniju saradnju u rješavanju migrantskog pitanja. Migranti bi trebali biti zbrinuti u zemlje koje su najbliže njihovim državama porijekla kako bi se mogli u njih vratiti odmah nakon okončanja ratova i sukoba zbog kojih su došli”, kazao je Steinmeier.

I evropski komesar za proširenje Hahn je naglasio neophodnost izrade mape puta rješavanje ovog gorućeg evropskog problema u vezi sa migrantima.

“Svih 28 članica Evropske unije mora zajedno raditi. Zemlje koje trenutno nisu pogođene ovim problemom se ne bi smjele povlačiti jer bi ovaj promlem ubrzo mogao biti i u njihovom dvorištu”, poručio je Hahn, koji je obećao dodatnu finansijsku pomoć zemljama koje su u toj potrebi.