Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kurz: Turska više ne može u EU, to treba jasno reći

sebastian-kurz112

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas tursku vladu na “učtiv dijalog sa svim političkim i civilnim snagama u zemlji” nakon tijesne pobjede turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na referendumu o proširenju njegovih ovlaštenja.

Kako je ocjenila, takav ishod glasanja je pokazao “koliko duboko je tursko društvo podijeljeno”, navodi AP.

“Njemačka vlada očekuje da će turska vlada sada težiti ka učtivom dijalogu sa svim političkim i društvenim snagama u zemlji”, navodi se u zajedničkom saopštenju kancelarke Merkel i ministra spoljnih poslova Njemačke Sigmara Gabriela, prenosi AFP.

Njemačka vlada, poručuju Merkel i Gabriel, poštuje pravo turskog naroda da odlučuje o sopstvenom ustavu, ali istovremeno naglašavaju da Erdogan snosi “veliku odgovornost” za naredne korake Turske.

Merkel i Gabriel su, takođe, ukazali da je OSCE već ove nedjelje izrazio sumnju u vezi s pitanjem da li je glasanje obavljeno u odgovarajućim uslovima.

Turska, kao članica OSCE-a i kandidat za članstvo u EU, mora da razmotri ta pitanja koja stvaraju zabrinutost, zaključuje se u saopštenju njemačkih lidera.

Ministar vanjskih poslova Austrije i predsjedavajući OSCE-a Sebastian Kurz ocijenio je, povodom ishoda referenduma u Turskoj, da se ta zemlja jasno odlučila protiv Evropske unije.

„Iako je glasano tijesno u korist izmjene Ustava, to znači da se Turska sve više udaljava od pravne države i demokratije. Ishod glasanja je jasan signal protiv EU“, poručio je on u izjavi agenciji APA.

Kurz je kazao da očekuje sada jasnu reakciju EU-a, dodajući da je konačno potrebna iskrenost u odnosu između Unije i Turske.

Vrijeme taktiziranja, prema njegovim riječima, je prošlo.

Kurz se nada da će nakon referenduma o proširenju ovlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana doći do promjene svijesti kod onih u EU koji su i dalje za pristupanje Turske Uniji.

Ponovio je i svoj zahtjev za obustavom pristupnih pregovora sa Ankarom.

„Turska ne može postati članica EU-a“, poručio je Kurz, dodajući da fikcija mogućeg članstva mora biti prekinuta.