Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lars-Gunnar Wigemark posjetio Brčko distrikt

Wigemark

Voditelj izaslanstva EU u BiH i specijalni predstavnik EU veleposlanik Lars -Gunnar Wigemark posjetio je danas Brčko distrikt, gdje je razgovarao s brčanskim gradonačelnikom Antom Domićem i zamjenikom predsjednika Skupštine Brčko distrikta Ademom Ribićem a obišao je i zgradu brčanske policije u izgradnji.

Brčanski gradonačelnik upoznao je Wigemarka o ustrojstvu Brčko distrikta, njegovom funkcioniranju i aktualnim problemima s kojima se Brčko distrikt susreće.

Gradonačelnik je Wigemarka informirao i o pripremi akcijskog plana za agendu te pripremama seta antikorupcijskih zakona.

Ambasador Wigemark kazao je da Brčko distrikt u cjelokupnom procesu BiH ka evropskim integracijama ima vrlo važnu ulogu i da je sam po sebi dobar primjer integracija.

“U mnogo načina, mnogo perspektiva vi ste ti koji predstavljate najnapredniji model integracije u BiH i nadam se da ćemo uskoro iznaći i rješenje vezano za zastoj oko usvajanja proračuna na dobrobit svih. Politika je jedna vještina kompromisa, a svaki političar naravno treba prvo na umu imati interese svojih glasača, svojih građana. I kakvo god da bude rješenje koje će se u konačnici iznaći nadam se da će ono biti prvenstveno u interesu građana“, kazao je Wigemark.

Tokom dana Wigemark je posjetio gradilište nove policijske zgrade u Brčkom, čija je izgradnja počela 2008. godine a za čiji je završetak EU izdvojila 3,5 miliona eura.

“Distrikt je do sada investirao skoro devet miliona maraka u ovu zgradu. Zgrada je rađena po najsuvremenijim standardima i stvorit će uvjete za rad Policije Brčko distrikta, možda najbolje u BiH. Pored Policije Brčko distrikta ovdje će biti smješteni i Državna granična služba i Služba za odnose sa strancima“, kazao je gradonačelnik Domić.

Veleposlanik Wigemark dodao je da je ovaj projekt konkretan primjer pomoći koju osigurava EU.

“Trebalo je godina da se ovaj projekat realizira ali evo sada je projekat pri kraju. Čestitao bih našim partnerima u provedbi UNDP i Razvojnoj agenciji UN, koji su nam omogućili da sada vidimo vrlo konkretne rezultate, istaknuo je Wigemark.