Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lasheras: Sukobi, napetosti i slabe institucije prepreke za EU

Francisco de Borja Lasheras1

Analitičar Francisco de Borja Lasheras kazao je danas u Sarajevu da su neriješeni sukobi, latentne napetosti,slabe institucije i dalje prepreke za transformativne napore EU, te da su višegodišnje krize smanjile vjerodostojnost i privlačnost Evrope u regiji, što je dodatno oslabilo njenu moć.

Navedeno je to u njegovom izvještaju “Povratak nestabilnosti: kako migracija i politike velike moći ugrožavaju zapadni Balkan” te dodano da EU treba jasno dati do znanja državama zapadnog Balkana da je puno, a ne sekundarno članstvo, nešto čemu mogu i trebaju stremiti pod uvjetom da ispunjavaju uvjete i da je stoga prisutan stvarni napredak na temeljima demokracije, vladavine prava i dobrog upravljanja.

– Ali također treba osigurati da strateški savezi s neevropskim silama, posebice kad to poravnanje ide protiv evropskih interesa, na kraju ne naruše krhku koheziju Evropske unije – kaže autor izvještaja Francisco de Borja Lasheras.

Izvještaj pod nazivom “Povratak nestabilnosti: kako migracija i politike velike moći ugrožavaju zapadni Balkan” istražuje novu borbu za prevlast koja se odvija na zapadnom Balkanu.

Suočena s drugim vanjskopolitičkim izazovima, EU je, kako se navodi, kolektivno “ispustila stratešku loptu” na zapadnom Balkanu i uglavnom zauzela menadžerski i ponekad nedosljedni pristup koji se isključivo fokusira na gašenje gurućih problema.

O tom izvještaju Evropskog vijeća za vanjske odnose (ECFR) Francisco de Borja razgovarao je danas s predstavnicima bh. civilnog društva, a učinit će to i s predstavnicima diplomatskog kora u BiH. Francisco de Borja ranije je o tome razgovarao i sa zvaničnicima u Briselu, Sofiji i Madridu, a nakon Sarajeva putuje u London i Berlin.