Le Pen i Wilders formiraju antiimigrantski blok u Evropskom parlamentu

le-pen-wilders

Liderka francuske Nacionalne fronte Marine Le Pen i Geert Wilders, nizozemski političar i utemeljitelj populističke Stranke za slobodu najavili su danas grupisanje krajnje desničarskih stranki u Evropskom parlamentu.

Formiranje antiimigracijskog bloka zvanog Evropa naroda i sloboda uključuje evropske parlamentarce iz Wildersove stranke, austrijske Stranke za slobodu, italijanske Sjeverne lige i grupe flamanskih nacionalista Vlaams Belang.

“Sretna sam što najavljujem početak grupe Evropa naroda i sloboda”, kazala je Le Pen danas u Evropskom parlamentu u Briselu.

Grupa će moći primati sredstva Evropske unije i povećavati utjecaj u Evropskom parlamentu.

“To je početak našeg oslobođenja. Zastupat ćemo interese naših ljudi, branit ćemo naš suverenitet i boriti se protiv masovne imigracije”, izjavio je Wildres.

Grupa mora imati najmanje 25 članova iz sedam zemalja da bi bila priznata u parlamentu koji broji 751 mjesto. Samo Nacionalna fronta Marine Le Pen zauzima 23 parlamentarna mjesta.

Vijest o formiranju Evrope naroda i sloboda uslijedila je nakon sastanka ministara unutrašnjih poslova Evropske unije koji se danas održao u Luksemburgu. Ministri su razgovarali o problemu masovne migracije u Sredozemlju kao i o tome kako rasporediti tražioce azila unutar bloka od 28 zemalja.