Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Leko i Fischer o EU perspektivi zemalja zapadnog Balkana

Leko-Fischer1

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Austriji Tomislav Leko razgovarao je na novogodišnjem diplomatskom prijemu u Palači Hofburg, s predsjednikom Republike Austrije Heinzom Fischerom.

Ambasador Leko je u kraćem kurtoaznom razgovoru predsjedniku Fischeru uputio srdačne čestitke za uspješnu Novu godinu i zahvalio mu jer je u svom izlaganju dao veliki značaj EU perspektivi zemalja zapadnog Balkana, te time i Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Fischer je tokom obraćanja govorio o političkim, privrednim i regionalnim zbivanjima u protekloj 2015. godini, između ostaloga, osvrnuvši se na zemlje zapadnog Balkana, ističući da su reforme u tim zemljama esencijalne za stabilnost regije.

Istaknuo je i da je napredak u regiji uočen na bečkom Samitu zapadnog Balkana održanom u augustu, dodajući da put zemalja treba i dalje da bude integracija sa EU uz ispunjenje svih potrebnih uvjeta.

Pozvao je zemlje članice EU da nastave s pružanjem podrške zemljama zapadnog Balkana i njihovom pridruživanju u EU, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Prijemu je prisustvovalo nekoliko stotina diplomata iz više od 130 diplomatskih predstavništava akreditiranih u Austriji, kao i predstavnici zemalja koje nerezidentno pokrivaju Austriju iz drugih država, ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz, predstavnici Ministarstva odbrane i Generalštaba, te drugi visoki dužnosnici Republike Austrije.