Vlada FBiH imenovala svoje kadrove u BH-Gasu i Elektroprivredi BiH

Vlada FBiH danas je izmijenila Rješenje o imenovanju Upravnog odbora Fondacije za održivi razvoj i za člana ovog upravnog odbora imenovala federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljaču.

Također, ministar Vesko Drljača danas je imenovan za predsjednika Komisije za programe i izvještaje o radu Vlade FBiH.

Vlada FBiH donijela je Rješenje o formiranju Interresorne radne grupe za izradu teksta izmjena i dopuna Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata koju čine Ibrahim Ganibegović (predsjednik), Ramiz Dreković, Alija Aljović, Damir Šapina, Stjepan Buconjić, Lejla Čolan, Sanja Mandić, Emir Hodžić, Nihad Šehović i Pero Blažević (članovi).

Vlada je dala prethodne saglasnosti za razrješenje dužnosti članova Nadzornog odbora privrednog društva BH-Gas d.o.o. Sarajevo u ime državnog kapitala, zbog isteka četverogodišnjeg mandata, te za imenovanje Ferida Buče, Edina Dilberovića, Nermina Đuguma, Armina Zulkića i Amre Salihović za vršioce ovih dužnosti, na period do najviše tri mjeseca.

Nadzornom odboru Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo Vlada je dala saglasnosti za donošenje odluka o razrješenju vršilaca dužnosti izvršnih direktora za kapitalne investicije i za snabdijevanje i trgovinu. Saglasnost je data da na ove dužnosti, do okončanja konkursne procedure, a najduže do šest mjeseci, budu imenovani Senad Salkić, odnosno Džemo Borovina.

Vlada FBiH se upoznala sa Izvještajem Nadzornog odbora „Igmana” d.d. Konjic o provođenju postupka za izbor i imenovanje članova Uprave ovog privrednog društva. S tim u vezi, zadužila je Nadzorni odbor da poništi javni konkurs za izbor i imenovanje članova Uprave od 3.12.2015. godine. Nadzorni odbor i Uprava „Igmana” zaduženi su da, u roku od tri mjeseca, pristupe izradi prijedloga statuta ovog privrednog društva, usklađenog sa Zakonom o privrednim društvima, Zakonom o radu i Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH. Nadzorni odbor „Igmana” će, nakon toga, raspisati javni konkurs za izbor i imenovanje članova Uprave.

Ograničene plaće

Vlada FBiH je, u skladu sa Zakonom o plaćama i drugim materijalnim pravima članova organa upravljanja institucija FBiH i javnih preduzeća u većinskom vlasništvu FBiH, dala prethodne saglasnosti na mjesečnu neto plaću vršilaca dužnosti članova Uprave JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, Zavisno društvo Rudnik uglja „Gračanica” d.o.o. Gornji Vakuf – Uskoplje i vršioca dužnosti direktora privrednog društva „Hidrogradnja” d.d. Sarajevo.

Također, date su prethodne saglasnosti na mjesečne naknade vršilaca dužnosti predsjednika i članova Nadzornog odbora privrednog društva Energoinvest d.d. Sarajevo, predsjednika i članova Nadzornog odbora privrednog društva „Igman” d.d. Konjic i predsjednika i članova Nadzornog odbora privrednog društva JP „Elektroprivreda HZ HB” d.d. Mostar.