Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Luksemburg preuzeo predsjedavanje Evropskom unijom

brisel11233

Veliko vojvodstvo Luksemburg preuzet će od danas šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom od Letonije.

S obzirom da će to biti dvanaesti put da ova mala zemlja predsjedava Unijom otkad je rotirajući sistem uspostavljen, očekuje se da predsjedavanje prođe bez trzavica, pogotovo što je i Jean-Claude Juncker, predsjednik Evropske komisije, također Luksemburžanin.

Predsjedavanje će, kako je najavljeno počivati na sedam stupova: poticanju rasta investicija i zapošljavanja, produbljivanju socijalne dimenzije EU, upravljanju migracijama, fokusu na digitalizaciji jedinstvenog tržišta, promociji konkurentnosti, održivom razvoju i jačanju uloge EU na globalnoj sceni.

Kao ni u programu letonskog predsjedavanja, ni Luksemburg među prioritete nije stavio proširenje EU, a kako Tanjug navodi, pozivajući se na izvore bliske predsjedavanju, to je zbog toga što se tokom narednih šest mjeseci ne očekuju krupni koraci u tom procesu.

Predsjedavanje će zvanično početi 3. jula, serijom manifestacija u Luksemburgu, gdje će tokom narednog vikenda biti održan niz kulturnih manifestacija u kojima će učestvovati predstavnici svih 28 članica EU.

Od 1. januara 2016. godine rotirajuće predsjedavanje preuzet će Holandija.