Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rok je istekao, Grčka nije platila dug. Šta sad?

Greece imposes capital controls, closes banks

Međunarodni monetarni fond /MMF/ potvrdio je da mu Atina nije platila dug od 1,6 milijardi eura do isteka roka u ponoć, čime je Grčka postala prva razvijena država koja nije na vrijeme vratila novac ovoj instituciji.

Direktor MMF-a Cristine Lagarde planira da izvijesti upravni odbor Fonda o ovoj situaciji.

[quote_box_left]Washington: Pomozite Grčkoj

SAD pažljivo prate situaciju u Grčkoj i nastaviće da apeluju na sve strane da pomognu Atini na putu privrednog rasta unutar eurozone, saopštilo je sinoć američko Ministarstvo finansija.

“Neplaćanje Grčke Međunarodnom monetarnom fondu /MMF/ pokreće dug i uhodan proces u okviru MMF-a kojim se rješava pitanje dugova”, navodi se u saopštenju.

U tekstu se dodaje da će SAD “nastaviti da ohrabruju sve strane da se založe za pregovore koji bi postavili Grčku na put ekonomskog rasta unutar eurozone, na osnovu neophodnih ekonomskih reformi i potrebnog finansiranja koje omogućava održivost duga”.

[/quote_box_left]

Portparol MMF-a Gerry Rice izjavio je da Atina može dobiti dodatna sredstva tek kada postojeći dug bude izmiren.

On je potvrdio da je Grčka juče zatražila produženje roka i dodao da će upravni odbor “u dogledno vrijeme” razmotriti to pitanje.

Ministri finansija zemalja eurozone prethodno su sinoć odbili zahtjev Grčke da ovoj zemlji daju novi, dvogodišnji zajam.

Sa istekom programa isplate finansijske pomoći, takođe u ponoć, Grčka više nema pristup milijardama eura iz namjenskih fondova.

Posljednji sati prije isteka roka bili su obilježeni serijom konfuznih prijedloga, što je dopriijelo atmosferi haosa, ocjenjuje BBC.

Reuters prenosi da Grčka uz svoj sinoćnji zahtjev za dobijanje dvogodišnjeg zajma i restrukturisanje duga nije ponudila nikakve ustupke u vezi sa zahtjevima kreditora.

U pismu na jednoj stranici grčki ministar finansija Yanis Varoufakis naveo je da je njegova zemlja “potpuno posvećenja servisiranju spoljnog duga na način koji osigurava održivost grčke ekonomije, rasta i socijalne kohezije”.

Finansijska tržišta strahuju da će Grčka bankrotirati i izaći iz eurozone. Bonitetne agencije u međuvremenu su dodatno snizile kreditni rejting Atine.

Rezultati ankete, objavljeni u listu “Sintakton”, pokazuju da 54 odsto Grka planira da glasa protiv prijedloga međunarodnih kreditora na referendumu 5. jula, a 33 odsto namjerava da podrži taj plan.