Macron na Sorboni: Svi su mislili da se prošlost neće vratiti

French President Emmanuel Macron attends the ‘World Environment Pact’ meeting at the Sorbonne in Paris

Francuski predsjednik Emmanuel Macron predložio je danas osnivanje evropskih vojnih interventnih snaga i zajednički budžet za odbranu, u ključnom govoru u kojem je izinio svoju viziju Evrope, prenosi AFP.

Macron je govorio studentima na Sorboni i rekao da evropska odbrambena strategija mora biti definirana prije početka sljedeće dekade. On je rekao da želi francusku vojsku otvoriti za evropske vojnike i predložio je to i ostalim državama da to učine na dobrovoljnoj osnovi.

Također, založio se za osnivane evropske obavještajne akademije kako bi se ojačala borba protiv terorizma te za formiranje zajedničke civilne zaštite.

Zatražio je od evropskih agencija za azil i dokumente da bolje djeluju u pogledu migracija. Upozorio je na opasni antiimigracijski nacionalizam koji je suprotan evropskim principima koji su se rodili nakon tragedija svjetskih ratova.

Govoreći o ulasku desničara u njemački parlament, kazao je da su „svi mislili da se prošlost neće vratiti“.

No, izolacionizam je u porastu, „jer smo svi zaboravili da branimo Evropu“. Macron je predložio i niz ekonomskih reformi, poput oporezivanja finansijskih transakcija kako bi se našao novac za humanitarnu pomć, te oporezivanje online kompanija u mjestu gdje zarađuju, a ne tamo gdje su registrirani.