Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zemlje EU-a nisu ispoštovale odluku o kvotama za migranate

migranti
Ilustracija

Utorak je bio posljednji dan za raspodjelu izbjeglica u Evropskoj uniji (EU), ali su, prema dosadašnjim podacima, zemlje članice od predviđenih 160 hiljada migranata, koji su pristigli u Grčku i Italiju, prihvatile samo 29 hiljada, javlja Anadolu Agency (AA).

Zemlje članice EU-a nisu ispoštovale odluku o kvotama za raspodjelu izbjeglica koju su donijele prije dvije godine.

Glasnogovornica Evropske komisije Ernst Tove je na konferenciji za medije kazala da su zemlje članice tokom prethodne dvije godine uspjele razmjestiti 29 hiljada izbjeglica.

Dodala je da je potrebno nastaviti sa raspodjelom migranata koji su ušli u Italiju prije 26. septembra.
Naglasila je da je plan bio da se u prvoj etapi razmjesti 160 hiljada migranata, napominjući kako je nakon sporazuma između Turske i EU o razmjeni migranata za 97 posto smanjen broj migranata koji pristižu u Grčku.

Istakla je i kako neki migranti koji su stigli u Italiju nemaju pravo na azil u EU-u.

“U ovakvim uslovima program o raspodjeli izbjeglica je bio uspješan”, rekla je Tove.

Glasnogovornik Evropske komisije Margaritis Schinas je također istakao da je EU bila uspješna u vezi sa raspodjelom migranata. Ipak, zemlje članice tokom prethodne dvije godine nisu uspjele raspodijeliti ni 20 posto od predviđenog broja migranata. Pojedine zemlje članice, prvenstveno Mađarska i Slovačka, otvoreno su se usprotivile sistemu kvota o raspodjeli izbjeglica.

Evropski sud pravde je u septembru 2017. godine “u potpunosti odbacio” zahtjeve Mađarske i Slovačke da budu izuzete iz programa EU-a o razmještanju izbjeglica.

U okviru pomenutog plana EU-a, Mađarska i Poljska nisu prihvatile nijednog migranta, dok je Češka prihvatila 12, a Slovačka 16.

Od velikih zemalja članica EU-a, Njemačka je prihvatila 7.852 migranta od predviđenih 27.536, što je 28 posto, dok je Francuska prihvatila 4.278 od predviđenih 19.714, što je 21 posto.

Nijedna zemlja članica, isključujući Finsku, Irsku, Litvaniju, Luksemburg, Maltu i Švedsku, nisu prihvatile više od 50 posto migranata prema planu EU-a.