EU u fokusu

francuski predsjednik

Macron spreman deblokirati evropski put S. Makedonije i Albanije

15/02/2020

Evropska komisija (EK) je početkom februara predložila novu i strožu metodologiju pregovora o pristupanju EU-u, što je bio uvjet Francuske za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u subotu da će podržati otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom o pristupanju EU-u, ako Evropska komisija u martu pozitivno ocijeni napredak tih država.

Francuska je prošle godine blokirala početak pregovora s te dvije balkanske države tražeći se da prije toga promijeni metodologija pregovora i da Skopje i Tirana učine više u borbi protiv korupcije.

“Čekamo izvješće u martu…ako rezultati budu pozitivni i ako bude postojalo povjerenje moći ćemo otvoriti pregovore”, rekao je Macron na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu, javila je Hina.

Pariz je u oktobru prošle godine blokirao otvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom. Sjeverna Makedonija je kandidatkinja za članstvo od 2005. i da bi uklonila blokadu Grčke čak je promijenila naziv države.

Većina zemalja članica Unije i čelnici evropskih institucija nazvali su blokiranje balkanskih zemalja “istorijskom greškom”, između ostaloga, i zbog sve većeg utjecaja Kine i Rusije na Balkanu.

Evropska komisija (EK) je početkom februara predložila novu i strožu metodologiju pregovora o pristupanju EU-u, što je bio uvjet Francuske za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Hrvatska, koja u prvoj polovini 2020. predsjeda EU-om, organizira u maju u Zagrebu samit EU-zapadni Balkan na kojem bi zemlje istočne Evrope trebale dobiti jasnu perspektivu članstva u Uniji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.