Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Mađarska će razmotriti zatvaranje granice sa Hrvatskom

16/10/2015

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da će kabinet za nacionalnu sigurnost u petak poslijepodne razmatrati mogućnost zatvaranja granice prema Hrvatskoj, izuzev službenih prelaza.

Sastanak će se održati odmah po Orbanovom povratku iz Brisela gdje su lideri zemalja Evropske unije (EU) razmatrali načine zaustavljanja ilegalnog dolaska migranata.

“Mađarska policija spremna je da odmah zatvori granicu sa Hrvatskom ukoliko dobije takvu naredbu”, rekao je Zoltan Kovacz, portparol Vlade Mađarske.

Mađarska je izgradila žičanu ogradu duž cijele granice sa Hrvatskom, prethodno je to isto učinila i uz granicu sa Srbijom. Upravo ograda koja je izgrađena na granici sa Srbijom skrenula je put migranata ka Zapadnoj Evropi na Hrvatsku, odakle ih na hiljade dnevno ulazi u Mađarsku.

Ove godine u Mađarsku je ušlo oko 380.000 migranata, ali je većina njih nastavila svoj put ka ostalim zemljama Evropske unije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.