Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Mađarska i slovenska žica se razlikuju”

bodljikava-zica123

Slovenski eurozastupnik i bivši diplomat Ivo Vajgl tvrdi da je žičana ograda što ju je Mađarska postavila na južnoj granici drukčija od one koju Slovenija postavlja prema Hrvatskoj jer je prva samo odraz autoritarne politike mađarske vlade, dok je potonja postavljena zbog neopravdanog straha od izbjegličkog vala.

“Slovenija nije isto što i Mađarska, mađarska žica je samo vrh ledenog brijega sastavljenog od totalitarnog zakonodavstva i autoritarnog ponašanja. Europa je zabrinuta razvojem stanja mađarske demokrature jer je to model koji vodi u diktaturu, bezakonje i u konflikt sa svim europskim vrijednostima”, kazao je Vajgl u razgovoru za ljubljansko “Delo” od subote, dodavši da je pogrešno generalizirati inače žalosne slučajeve ograđivanja žicom u današnjoj Europi, te da je Slovenija drugačiji slučaj u odnosu na Mađarsku i politiku njenog premijera Viktora Orbana, prenosi Hina.

“Slovenija podsjeća na malu zvjerku koja se boji svakog šuma, a strah je slab savjetodavac i slovenska politika bi se trebala riješiti donošenja odluka koje motivira strah”, kazao je Vajgl.

Po njegovoj je ocjeni vlada premijera Mire Cerara donijela odluku o postavljanju ograde bez dodatnog promišljanja, motivirana strahom od mase izbjeglica koji u Sloveniji širi desna oporba koja je od Cerara zahtijevala da počne postavljati bodljikavu žicu na granici s Hrvatskom, čim je to napravila mađarska vlada koja je svoj potez pojasnila i nastojanjem da obrani EU i njene kršćanske vrijednosti od islamističke opasnosti.

“U Sloveniji postoji velik strah od desnice i totalitarnog govora koji su u porastu. I mene je strah kad slušam koje rasprave dominiraju u slovenskim političkim debatama”, kazao je Vajgl.

Vajgl je dugogodišnji slovenski eurozastupnik, a na zadnjim izborima kandidirao se na listi Demokratske stranke umirovljenika (DESUS). Tu stranku vodi ministar vanjskih poslova Karl Erjavec koji je premijeru Miri Ceraru po vlastitom navodu prvi predložio da se na granicu s Hrvatskom zbog opasnosti velikog izbjegličkog vala postavi ograda od bodljikave žice, odnosno tehničke prepreke za usmjeravanje izbjegličkog vala.

Vajgl je nekadašnji diplomat koji je bio i ambasador u Njemačkoj, a u razgovoru za “Delo” kazao je kako je EU, što se tiče migrantske krize, podijeljena između “njemačke velikodušnosti” koju diktira empatičnost kancelarke Angele Merkel i “ksenofobije” koju simbolizira mađarski premijer Viktor Orban.

Vajgl u Europskom parlamentu djeluje u skupini europskih liberalnih i demokratskih stranaka (ALDE), ali je rekao da se protivi politici predsjednika te skupine Guya Verhofstada o federalističkom konceptu Europske unije. Dosta je takvih liberalnih zastupnika ALDE-a u Europskom parlamentu koji se ne slaži s Verhostadom više, a zadnjih mjeseci razmišljaju o osnivanju frakcije koja bi se pod geslom “Slobodan izbor” suprotstavila metodama prisile i federalizacije, naveo je Vajgl.

“Osnovna ideja našega koncepta je da bi države članice imale mogućnost izbora da same odluče hoće li ostati u eurozoni ili ne, a ne da ih se isključuje. Željeli bismo da isti taj princip vrijedi i kod članstva u vojnom savezu NATO i kod određivanja vanjskopolitičkih prioriteta”, kazao je Vajgl.

Dodao je kako ne vjeruje u stvaranje tzv. Minischengena kojega bi vodila Njemačka, te da je perspektiva Slovenije u povezivanju s državama srednje i jugoistočne Europe na osnovi istih i sličnih regionalnih interesa.

Vajgl tvrdi da je tješnje regionalno povezivanje budućnost cijele Europske unije, te da je prednost Slovenije što se može povezivati i sa srednjom i s jugoistočnom Europom.