Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mađarska ne može primiti stotine hiljada ekonomskih migranata

Peter Szijjarto

Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto izjavio je kako njegova zemlja otvara vrata “stvarnim” izbjeglicama, ali da nije u stanju primiti desetine i stotine hiljada ekonomskih migranata, prenosi Anadolu Agency (AA).

Szijjarto se osvrnuo na kritike Vijeća Evrope, Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice (UNHCR) te Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), u vezi sa mađarskom imigracijskom politikom. On je kazao kako nisu tačne tvrdnje da Mađarska podstiče na strah i ksenofobiju.

“Mađarska zaista pruža pravo onima koji su izbjeglice, a to je radila i ranije. Ali nije u stanju da primi na desetine i stotine hiljada ekonomskih migranata. Zbog sljepila onih koji kritikuju Mađarsku, može biti uništena evropska civilizacija”, kazao je Szijjarto.

On je negirao i na tvrdnje da Mađarska izjbeglice smatra “teroristima” kazavši:

“Nikada nismo rekli da su svi migranti teroristi. Mi smo kazali da nekontrolisan ilegalan ulazak migranata u Evropu povećava opasnost od terorizma.”

Vijeće Evrope, UNHCR i OSCE jučer su pozvali Mađarsku da pruži neophodnu pomoć onima koji su primorani da napuste svoju zemlju i da traže sigurnost u Evropi.

U zajedničkoj izjavi ovih organizacija istaknuto je kako Mađarska vlada, zbog njihovih vjera i korijena, prikazuje krivim i okupatorima one koji su pobjegli od rata i kriznih područja.