Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mađarska u ponoć zatvara granicu s Hrvatskom

madjarska-granica11

Peter Szijjarta, mađarski ministar vanjskih poslova, rekao je da će njegova zemlja od ponoći zatvoriti svoju granicu sa Hrvatskom, javlja Anadolu Agency (AA).

Szijjarto je nakon današnjeg sastanka Kabineta za nacionalnu sigurnost saopštio kako je Mađarska o svojoj odluci već obavijestila Hrvatsku, Sloveniju, Poljsku, Slovačku, Austriju i Njemačku. Na ovaj potez mađarske vlasti su se odlučile kako bi pokušale zaustaviti daljni dolazak migranata u njihovu zemlju.

Međutim, to ne znači da izbjeglice više nikako neće moći ući u Mađarsku. Naime, Szijjarto je kazao kako će migranti imati mogućnost da podnesu zahtjev za azil u dvije tranzitne zone koje će biti uspostavljene na granici sa Hrvatskom. Prelazak granice biće moguć samo na službenim prelazima.

Ovu vijest je na svom Twitter profilu potvrdio i Zoltan Kovacz, portparol Vlade Mađarske napisavši: “Od ponoći 17. oktobra Mađarska zatvara prirodnu granicu sa Hrvatskom i počinje striktno primjenjivati šengenske kriterije.”

Od početka ove godine u Mađarsku je ušlo oko 380.000 migranata, ali je većina njih svoj put nastavila ka Zapadnoj Evropi.