EU u fokusu

Mađarska zatvorila granicu, izbjeglice idu prema Sloveniji

17/10/2015

Mađarska je noćas, kako je i najavljeno, žicom zatvorila zelenu granicu sa Hrvatskom kako bi spriječila nekontroliran izbjeglički val. Istovremeno, Mađari će postrožiti prelazak granice na službenim graničnim prijelazima sa objašnjenjem kako uspostavljaju Schengenski režim, javlja reporter Anadolu Agency (AA).

Nakon što je u Botovo oko 23 sata stigao posljednji vlak iz Tovarnika sa oko 1.500 izbjeglica, Mađari su do iza ponoći propustili zadnji kontigent putnika, a potom su u 1:00 sat iza ponoći bodljikavom žicom zatvorili uski prolaz kojega su ostavili nakon izgradnje žičane ograde.

Zatvaranje tzv. zelene granice onemogućit će ilegalni prelazak izbjeglica u Mađarsku.

Prema novom planu kojega su dogovorile hrvatska i slovenska strana, izbjeglice će se nakon zatvaranja mađarske granice preusmjeravati prema Sloveniji. Iz tog razloga Slovenci su obustavili međunarodni željeznički promet preko granice, a umjesto vlakova putnike će prevoziti autobusi.

Slovenska policija dobila je pojačanje na granici sa Hrvatskom, a vlade dviju zemalja dogovorile su mjesta prijelaza za izbjeglice. Koliko je poznato do sada, granica će se prelaziti u Murskom Središću i na Macelju.

Prvi vlak će sutra oko podne dovesti prvi kontigent izbjeglica smještenih u prihvatnom centru Opatovac do Čakovca, odakle će veći dio njih krenuti vlakom, a ostatak autobusima prema dogovorenim prijelazima.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović javno je poručila kako Hrvatska treba po uzoru na Mađare zatvoriti zelenu granicu i postrožiti službene prijelaze sa Srbijom kako bi se kontrolirao broj izbjeglica koje ulaze u zemlju, odnosno kako Hrvatska treba prihvatiti isti broj izbjeglica koji istovremeno napusti zemlju i prijeđe u Sloveniju.

Povodom mađarske blokade granice oglasilo se i hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) priopćenjem u kojem između ostaloga poručuje:

„Izbjeglice i Hrvatsku i Mađarsku smatraju tranzitnim zemljama i ne žele se ni u jednoj od njih zadržavati. Ovaj potez Mađarske, nakon mjesec dana uspješne suradnje na terenu, neće doprinijeti olakšavanju pritiska izbjegličkog vala na Europu.“

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je poručio kako će, sve dok Njemačka i Austrija primaju migrante, Slovenci poštovati prijem ljudi koji bi bili zatečeni u Hrvatskoj i koji idu prema Schengenu.

“Nastavit ćemo sa stalnim dogovorima sa slovenskom stranom i nikome ne pada na pamet praviti probleme bilo kome”, rekao je ministar Ostojić.

Slovenski premijer Miro Cerar, ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i još nekoliko ministara počinju sa sastankom na ovu temu danas rano ujutro u Vladi, nakon čega će se sastati i slovensko Vijeće za nacionalnu sigurnost, piše Anadolu Agency.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.