EU u fokusu

Mađarska želi više novca iz fondova EU za migrante

25/08/2015

Mađarska želi više novca iz fondova Evropske unije kako bi se uspješnije suočila s najtežom izbjegličkom krizom od kraja Drugog svjetskog rata, rekao je u utorak predstojnik ureda mađarskog premijera Viktora Orbana, prenose agencije.

Predstojnik ureda Janos Lazar također je kazao da se sredstva EU-a dijele na “ponižavajući način”. “Evropska unija distribuira novac iz fondova za zaštitu granica na ponižavajući način. Stare članice uzimaju novac novim članicama”, rekao je Lazar ne pojašnjavajući dodatno svoje stajalište, prenosi AFP.

Rekordnih više od 2.000 migranata prešlo je u ponedjeljak srpsku granicu i ušlo u Mađarsku, objavila je mađarska policija.

Ukupno je 2.093 migranata, najviši zabilježen broj u jednom danu, prešlo srpsko-mađarsku granicu blizu mađarskog sela Roszkea, saopćila je policija u utorak.

Do masovnog prijelaza dolazi nekoliko dana prije 31.augusta kad bi trebala biti dovršena ograda namijenjena sprečavanju ulaza migranata u Mađarsku preko južne granice sa Srbijom.

Ti su migranti dio vala od oko 7.000 osoba koje pokušavaju doprijeti do zapadne Evrope a čije je putovanje prekinuto prošle sedmice kad je Makedonija proglasila izvanredno stanje i zatvorila svoje granice nakon što je preplavljena priljevom izbjeglica.

“Ako ne poduzmemo smislene mjere, postat ćemo poput čamca za spašavanje koji je potonuo pod teretom prekobrojnih putnika”, rekao je Lazar, prenosi Reuters.

Lazar je svoje izjave dao dan nakon što je predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker odbacio pozive da se održi novi samit EU-a o imigracijskoj krizi i poručio da zemlje članice prestanu otezati i provedu postojeći dogovor o tom problemu.

Predsjednik EK-a ponovio je svoju kritiku evropskih vlada koje nisu preuzele migrante iz Italije i Grčke, dvije zemlje u koje ih je posljednjih mjeseci stiglo na desetke hiljada bježeći od ratova i siromaštva u svojim zemljama.

“Ne treba nam novi sastanak na vrhu. Zemlje članice trebaju prihvatiti evropske mjere i provesti ih na svom teritoriju”, napisao je Juncker.

Dodao je da EU mora sastaviti popis “sigurnih zemalja” u koje se migranti mogu vratiti.

Izbjeglička kriza najteža je s kojom se suočava Evropa od završetka Drugog svjetskog rata.

Mađarska je zabilježila dolazak više od 100.000 podnositelja zahtjeva za azilom od početka godine, više nego dvostruko od ukupnog broja 2014.

Godine 2012. samo je 2000 migranata pristiglo u zemlju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.