Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Maja Kocijančič: Zapadni Balkan prioritet za EU

maja-kocijancic

Portparol Evropske komisije Maja Kocijančič rekla je da je zapadni Balkan prioritet za EU, koja radi zajedno sa međunarodnim partnerima da bi zemlje regiona podržala na evropskom putu.

“Iznenadno i gotovo istovremeno rješavanje političkih kriza u Albaniji i Makedoniji u Evropskoj komisiji vide upravo kao rezultat takovog zajedničkog angažmana”, istakla je Kocijančičeva.

Ona je dodala da je to rezultat napornog rada i političke volje.

“Kada govorite o zapadnom Balkanu, govorite o regionu koji ima EU perspektivu i gdje je EU snažno angažovana. Nastavićemo da podržavamo i Albaniju i Makedoniju, ali i cijeli region”, rekla je Kocijančičeva.

Ona je podsjetila da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini sljedeće nedjelje organizovala sastanak sa premijerima zapadnobalkanske šestorke u Briselu, na kome bi trebalo da ponovo bude razmotrena situacija u regionu i budući koraci.

“Za nas je to prioritet na kome nastojimo da budemo snažno angažovani”, rekla je Kocijančičeva novinarima na redovnom brifingu.

Ona nije mogla da odgovori na pitanje ko će na neformalnoj večeri zapadnobalkanskih premijera predstavljati Makedoniju, s obzirom na to da Zoran Zaev još nije stupio na dužnost, a dosadašnji premijer Nikola Gruevski je u ostavci, prenose beogradski mediji.

Kocijančičeva je rekla da će spisak onih koji će prisustvovati radnoj večeri kod Federike Mogerini 24. maja biti poznat sljedeće sedmice.