Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Margallo: Ni ja ne volim Assada, ali nemamo drugog izbora

jose-manuel-garcia-margallo

Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia Margallo izjavio je da zemlje regije poput Turske, Irana i Rusije treba uvjeriti, te sa sirijskim predsjednikom Assadom sjesti za pregovarački sto, prenosi Anadolu Agency (AA).

Margallo je gostovao na španskoj televiziji 13 a tom prilikom je izjavio da je obavio nekoliko razgovora kako bi sa sirijskim predsjednikom bili pokrenuti pregovori.

“Ni ja ne volim Assada ali situacija je takva da nemamo drugog izbora osim pregovora s njim”, rekao je Margallo, te naglasivši kako EU nikada neće učestvovati u vojnoj intervenciji u Siriji, jedino je moguća podrška u tenkovima, avionima i oružju zemljama regije, ako to budu trebale.

Ipak, Margallo podsjeća da je u Siriji više od 11 miliona ljudi promijenilo mjesto boravka, oko četiri miliona je izbjeglica, te smatra da je neophodno pregovarati sa Assadom.

“Moramo uvjeriti bitne zemlje u regiji poput Turske, Irana i Rusije, te sjesti za sto sa Assadom. Prvo je potrebno uspostaviti primirje, a nakon toga i očistiti zemlju od terorističkih grupa jer njih tamo ne želi niti jedna zemlja. U konačnici u zemlji će otpočeti demokratski proces. Neće biti moguće odmah organizovati izbore, što i odgovara sirijskom predsjedniku. Assada treba uvjeriti da on neće moći biti dio političkog rješenja u Siriji, odnosno da mu je potrebno pronaći neko lično rješenja”, kazao je Margallo.