Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

May: Imamo plan, ali proces Brexita će biti veoma težak

theresa-may

Premijerka Velike Britanije Theresa May negirala je kritike nekih britanskih medija i kazala da vlada te zemlje ima plan za proces izlaska iz Evropske unije (Brexit), ali da će to svakako biti “veoma težak” proces i pregovori, javlja Anadolu Agency (AA).

Britanska premijerka i predsjednica Konzervativne partije danas se obratila učesnicima stranačkog kongresa u Birminghamu.

Ističući kako je narod Velike Britanije na referendumu 23. juna glasao za promjene, May je kazala kako će do promjena sigurno doći jer je u toj zemlji prije tri mjeseca došlo do “tihe revolucije”.

May je kazala kako je još rano govoriti o temama koje će biti sadržane u sporazumu koji vlada postigne sa Evropskom unijom, te dodala da će to biti teški pregovori.

“Tokom procesa pregovora će biti velikih pritisaka na bazi dnevnih komentara i analiza. Međutim, iskreno govoreći, želja nam je da postignutim dogovorom zadržimo slast dobre i intenzivne saradnje sa našim evropskim prijateljima. Želim u pregovore uključiti pitanja borbe protiv terorizma, pravnu saradnju i slobodno kretanje ljudi i roba. Želja mi je i da britanske firme imaju potpunu slobodu na zajedničkom tržištu. Isto želim da i evropski privrednici imaju priliku raditi ovdje”, kazala je May.

Ističući kako Velika Britanija iz Evropske unije izlazi kako bi ponovo postala potpuno nezavisna i suverena država, premijerka May je kazala da će buduća Velika Britanija biti izgrađena kao globalna država.

Šefica britanske vlade May podsjetila je kako je narod te zemlje izglasavanjem Brexita jasno poručio da se okonča era donošenja zakona u Briselu i pravosuđa iz Luksemburga, te je dodala da će vlada Konzervativne partije poštovati tu volju i vratiti zakonodavstvo britanskom parlamentu, a sudstvo britanskim sudovima.

Aktiviranje 50. člana Lisabonskog sporazuma i početak pregovora za istupanje Velike Britanije iz EU-a očekuje se početkom naredne godine, a proces će trajati najkraće dvije godine.