Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

May o Brexitu: Alternativa je ishod bez sporazuma

may

Britanska premijerka Theresa May upozorila je protivnike u svojoj političkoj stranci da je alternativa njenom sporazumu o Brexitu izlazak iz EU bez dogovora, javili su britanski mediji.

Velika Britanija trebalo bi da napusti EU 29. marta, a do sada je malo toga razjašnjeno. Za sada nije postignut sporazum o izlasku iz Unije i pojedini protivnici sporazuma u Konzervativnoj stranci britanske premijerke zaprijetili su da će glasati protiv sporazuma ukoliko ga ona postigne.

“Mislim da je alternativa tome ishod bez sporazuma”, rekla je May.

Najveća prepreka postizanju sporazuma Londona i Brisela je pitanje granice između Sjeverne Irske i Republike Irske nakon Brexita.

List Times piše da glavni pregovarač EU za Brexit Michel Barnier radi na tekstu protokola u kojem se navodi kako iskoristiti tehnologiju za smanjenje provjera na granici u Irskoj.

Rojters je u srijedu, 12. septembra, javio da zvaničnici EU rade na “osjetljivom protokolu” u vezi sa Irskom, koji je dio sporazuma sa Britanijom, što je Barnije nazvao naporima da se pitanje učini “manje dramatičnim” i da se postigne sporazum.

Prijedlozi će biti proslijeđeni vladama EU, nakon što Konzervativna stranka održi konferenciju 30. septembra.