Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

May o carinskim tarifama: Razočarana sam odlukom SAD-a

may

Britanska premijerka Theresa May je izjavila da je odluka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o uvođenju dodatnih carinskih tarifa “nepravedna”, javlja Anadolu Agency (AA).

May je u saopćenju, objavljenjom povodom najnovije odluke američke administracije, pozvala na trajno izuzeće Velike Britanije i Evropske unije (EU) od carina.

“Duboko sam razočarana nepravednom odlukom kojom SAD od 1. juna počinje primjenjivati dodatne carinske tarife za Meksiko, Kanadu i zemlje članice Europske unije (EU) na uvezeni čelik i aluminijum”, istakla je May.

Naglasila je da će London nastaviti sarađivati sa EU kako bi zaštitili ekonomiju i radnike.

Podsjetila je kako su SAD, EU i Velika Britanija bliski saveznici koji su, kako je navela, uvijek promovisali vrijednosti otvorene i pravedne trgovine u svijetu.

“Naša industrija čelika i aluminijuma je od velike važnosti za Veliku Britaniju. Međutim, ove industrijske grane doprinose i američkoj industriji, uključujući i projekte odbrane koji služe i interesima nacionane sigurnosti SAD-a”, rekla je britanska premijerka.

Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države (SAD) su u četvrtak saopćile da od 1. juna počinju primjenjivati dodatne carinske tarife za Meksiko, Kanadu i zemlje članice Europske unije na uvezeni čelik i aluminijum.

Američki ministar trgovine Wilbur Ross je izjavio kako 1. juna ističe period do kojeg je privremeno odloženo stupanje na snage odluke o dodatnim carinskim tarifama za Meksiko, Kanadu i EU.

Na inicijativu Donalda Trampa, SAD su 23. marta uvele nove carine na čelik u visini od 25 posto i na aluminijum od 10 posto. To je važilo za sve zemlje koje izvoze ove proizvode u SAD, ali su za Australiju, Argentinu, Brazil, Kanadu, Meksiko, Južnu Koreju i države EU bile odgođene do 1. juna.