EU u fokusu

May o detaljima plana za izlazak iz EU

11/02/2018

Britanska premijerka Theresa May održaće u narednim sedmicama dva govora o Brexitu kako bi pružila dodatne detalje o planu za izlazak iz EU.

Britanija se nada da će idućeg mjeseca postići dogovor o tranziciji čime bi bio olakšan izlazak te zemlje iz EU te da će kasnije tokom dana doći do dugoročnog sporazuma o trgovini.

Međutim, Brisel je prošle sedmice saopštio da dogovor o tranziciji nije siguran i da London treba da pojasni šta želi od EU.

Cilj Vlade Therese May je da se u nizu od šest njenih i govora nekoliko ministara pojasne sporna pitanja, što je iz njene kancelarije nazvao “put ka Brexitu”.

“Brexit je odlučujući trenutak u istoriji naše zemlje. Kako se krećemo na putu ka tom cilju, odredićemo više detalja kako bi ljudi uvidjeli kako će taj novi odnos biti od koristi u svakom dijelu naše zemlje”, rekao je izvor iz kancelarije britanske premijerke.

May će u svom prvom govoru koji bi trebao biti održan na konferenciji u Minhenu naredne subote iznijeti bezbjednosne odnose kakvim teži sa EU. Ona će potom iznijeti detalje budućeg odnosa Britanije i EU ali taj datum još nije određen.

Šef britanske diplomatije Boris Johnson počeće niz govora iz “puta ka Brexitu” sredinom sedmice.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.