Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

McAllister: Regionalna saradnja suština eurointegracija

David-McAllister11111

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju David McAllister istaknuo je danas značaj dobrosusjedskih odnosa u regionu, dodavši da nije samo na Srbiji da radi na njihovom unapređenju.

“Regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi čine suštinski dio procesa ka EU. To je jedini način da se postigne mir, stabilnost i prosperitet u ovom dijelu Evrope”, objasnio je on u razgovoru sa novinarima.

“Šestorka na zapadnom Balkanu me podsjeća na Zajednicu uglja i čelika koja je 52. osnovala EU. Ciljevi i ideali su bili identični, unaprijediti ekonomski razvoj i donijeti mir i pomirenje”, kazao je McAllister, prenosi Tanjug.

On je, u tom kontekstu, istaknuo ulogu Srbije, i konstruktivan pristup vlade premijera Aleksandra Vučića, podsjećajući na njegove istorijske posjete Tirani i komemoraciji u Srebrenici.

Prema njegovim riječima te posjete su bile istorijske prekretnice.

Komemoracija u Potočarima trebalo bi da bude mjesto za promišljanje, a ne za nasilje. Svi mi osuđujemo napad na Vučića i to je bio napad na duh sjećanja i pomirenja”, istaknuo je McAllister.

On je pozdravio činjenicu da su premijer i ostali naglasili da je ruka Srbije ostala ispružena bosanskom narodu, čime je dokazano opredjeljenje za pomirenje.

McAllisterje konstatovao da su obe zemlje vidljivo posvećene pomirenju i očuvanju dobrosusjedskih odnosa.

“Nije samo na Srbiji da gradi dobrosusjedske odnose, već i na drugim zemljama da daju svoj doprinos”, zaključio je njemački političar.