McGuffie: Vjerujem da BiH sada ima šansu da se znatno približi EU

McGuffie

Bila je privilegija služiti Evropskoj uniji u Bosni i Hercegovini u protekle četiri godine. To je omogućila britanska vlada koja je podržala moj privremeni premještaj iz Državne službe Velike Britanije, izjavio je danas Feni dosadašnji šef Odjela za komunikacije i glasnogovornik Delegacije Evropske unije u BiH/Ureda specijalnog predstavnika EU Andy McGuffie u povodu odlaska s ove dužnosti.

Nakon četiri godine rada u BiH, McGuffie kaže da BiH ima neke veoma posvećene i vrijedne novinare, tehničko osoblje i urednike s kojima je zajedno imao veoma produktivan rad i želi im zahvaliti na njihovoj saradnji i profesionalizmu.

– Također je veoma pozitivno da BiH ima ljude u medijskom sektoru koji se bore za slobodu izražavanja, otvorenu, odgovornu i transparentnu vladu i promociju civilnog društva – kazao je McGuffie.

Imajući na umu proces koji je vodio formiranju i usvajanju Reformske agende, on snažno vjeruje da BiH sada ima odličnu priliku da poduzme akciju i znatno se približi Evropskoj uniji. Veoma se nada da će ova šansa za svjetliju budućnost svih građana BiH biti brzo realizirana.

– Radeći s posvećenim kolegama u Delegaciji EU/Uredu specijalnog predstavnika EU tokom protekle četiri godine bilo mi je također zadovoljstvo steći nove lične prijatelje i bez sumnje da ću biti u bliskom dodiru s njima i razvojem BiH u budućnosti – poručio je McGuffie.

Kako je ranije najavljeno, od ponedjeljka će McGuffijeva zamjenica Jamila Milović-Halilović preuzeti dužnost v.d. šefa Odjela komunikacija i glasnogovornika Delegacije EU, Ureda specijalnog predstavnika.

McGuffie će svoj novi posao imati u Turskoj.