EU u fokusu

Mehanizam koordinacije za brže kretanje BiH ka EU

16/06/2016

Proces evropskih integracija je kompleksan, al, ako se donese adekvatan mehanizam koordinacije koji verifikuje ustavnu strukturu BiH i koji je prihvatljiv za sve, može se govoriti o organizovanom kretanju BiH ka EU – ocijenila je danas premijerka RS-a Željka Cvijanović.

U posljednjem periodu učinjeni su pozitivni iskoraci kako bi se došlo do dokumenta koji će biti funkcionalan, rekla je Cvijanović danas tokom razgovara u Banjoj Luci s delegacijom Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u kojoj su bili Rodžer Gejl i Egidijus Vareikis, te šefica Odjeljenja za monitoring Parlamentarne skupštine Karolina Ravo.

Na sastanku je također bilo riječi o saradnji i koordinaciji između entiteta u primjeni Reformske agende.

Cvijanović je naglasila da Vlada RS-a predano radi na Reformskoj agendi, te da od aktivnosti svih nivoa vlasti u BiH na njenoj realizaciji zavisi kolektivni uspjeh, saopćeno je iz entitetske vlade.

Ističući da se najveći dio reformskog posla odvija na nivou entiteta, ocijenila je da je izuzetno važno što vlade Republike Srpske i Federacije BiH dobro sarađuju na harmonizaciji entitetskih propisa u cilju stvaranja boljeg poslovnog i opšteg ambijenta.

Komentari