EU u fokusu

Mektić u Briselu: Problem ilegalnih migracija zahtijeva regionalni i evropski pristup

19/06/2018

Problem ilegalnih migracija zahtjeva regionalni pa i zajednički evropski pristup i jedino se na taj način mogu postići očekivani rezultati, rekao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine koji je učestvovao danas u Briselu na sastanku ministara unutrašnjih poslova zemalja Zapadnog Balkana u organizaciji Vijeća Evropske unije, javlja Anadolu Agency (AA).

Na ovom sastanku, kojem je prisustvovao komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopoulos, razgovarano je o izazovima i saradnji zemlja zapadnog Balkana u oblasti migracija, sigurnosti, kontroli granica i viznoj politici.

Također, napravljen je pregled migrantske situacije u regionu, akcijama koje države samostalno poduzimaju i međusobnoj saradnji. Zaključeno je da jačanje efikasnosti kontrole granica, borbe protiv krijumčarenja ljudi i zajedničko suzbijanje ilegalnih migracija ostaje u vrhu proriteta za EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Ministar Mektić je upoznao komesara Avramopoulosa i prisutne ministre sa izazovima sa kojima se suočava BiH zbog povećanog dolaska migranata od početka godine.

Također, upoznao je prisutne o zaključcima sa nedavno održanog ministarskog sastanka u Sarajevu i budućem djelovanju u suzbijanju ilegalnih migracija i zbrinjavanja osoba kojima je potrebna pomoć i zaštita.

Na sastanku u Briselu pohvaljene su aktivnosti i mjere koje BiH poduzima u ovoj oblasti.

Ministri zemalja Zapadnog Balkana i EU potvrdili su da će nastaviti saradnju u borbi protiv odlaska osoba na strana ratišta u okviru terorističkih grupa, suzbijanju nasilnog ekstremizma i radikalizma te borbi protiv ilegalne trgovine oružjem.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.