Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Merkel i Hollande: Bitno da Njemačka i Francuska pokažu zajedništvo

merkel-hollande_2271199b

Njemačka i Francuska će zajedno veoma snažno raditi na boljitku i uspjehu Evropske unije (EU) na temelju programa koji su čalnici EU usvojili u Bratislavi i koji će ojačati bezbjednost, suzbiti ilegalnu imigraciju i terorizam a pokrenuti ekonomski rast i zapošljavanje.

To su juče po završetku vanrednog samita EU izjavili francuski predsjednik François Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je na zajedničkoj konferenciji za novinare Hollandeom, podvukla da su sve vođe država EU iskazali “duh saradnje i uvjerenje da, ako ne sarađujemo, ne možemo uspjeti”.

Merkel je kazala da je zajednički stav svih lidera Unije bio i da se moraju odbraniti zajedničke vrijednosti, socijalni i ekonomski model Evrope, istakavši i saglasnost većine lidera Unije kad je riječ o jačanju odbrambene strukture i moći EU .

“Mi moramo da imamo na umu zabrinutost naših građana”, navela je njemačka kancelarka i posebno ukazala na “veliki problem nezaposlenosti mladih”.

Merkel i Hollande podržali su predloge predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera o prevazilaženju duboke krize EU poslije izlaska Velike Britanije iz članstva.

“Jako je važno da posle ‘Brexita’ Njemačka i Francuska pokažu da djeluju zajedno”, rekao je francuski predsjednik.

Hollande je kazao da je utvrdjen tačan plan provođenja dogovora, postignutog danas u Bratislavi, podvukavši da se prevashodno mora osigurati bezbjednost i zaštita spoljnih granica Unije, uz snažno jačanje granica Bugarske, Grčke i Italije i upućivanje pojačanja u graničnoj straži i opremi.

“Moramo ojačati granice i pomoći Grčkoj, Bugarskoj i Italiji i obezbijediti da se sporazum o tome (s Turskom) potpuno provodi”, stavio je do znanja Hollande, koji s tim u vezi rekao da ministri odbrane EU već uveliko pripremaju planove za jačanje odbrambene moći Unije.

Francuski predsjednik i italijanski premijer Mateo Renzzi su takođe naglasili da se moraju osjetno ojačati programi pomoći afričkim zemljama da bi se odatle zaustavila navala migranata.

I, kako je stavio do znanja Hollande, “kad je u pitanju bitka protiv terorizma, neizostavno moramo razviti mehanizme za garantovanje bezbednosti naših građana”