Merkel kritizira zemlje EU koje ne žele prihvatiti izbjeglice

merkel2

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je neprihvatljivim da neke zemlje Evropske unije odbijaju primiti izbjeglice jer su muslimani, ali je i zatražila da se Turci u Njemačkoj integriraju u društvo i ne donose svoje sukobe.

“To ne ide da neke zemlje kažu ‘općenito, ne želimo muslimane u našoj zemlji'”, rekla je u razgovoru za njemačku televiziju ARD.

Govoreći o svojem prijedlogu o uvođenju kvota za raspodjelu izbjeglica u EU-u, kancelarka je naglasila da svako treba učiniti svoj dio i da “treba naći zajedničko rješenje”

Njemačka je 2015. primila oko milion tražitelja azila, uglavnom iz Sirije, Iraka i Afganistana.

Visoki njemački dužnosnik rekao je u nedjelju da ih je ove godine došlo između 250.000 i 300.000.

Istočnoevropske zemlje predvode u protivljenju primanju izbjeglica, a najnovija izjava o neprihvaćanju muslimana došla je od češkog premijera Bohuslava Sobotke koji je rekao: “Ne želimo da se ovdje stvori snažna muslimanska zajednica, s obzirom na probleme koje uočavamo”.

U istom razgovoru, Merkel je zatražila od Turaka koji žive u Njemačkoj da se integriraju u njemačko društvo i ne donose sukobe u Njemačku.

U Njemačkoj živi oko 3 miliona ljudi turskog porijekla.

“Uvijek govorim da sam ja i njihova kancelarka i mislim da je važno to govoriti i dobro bi bilo ako postoji reciprocitet u vidu njihove privrženosti našem društvu i ne donošenju sukoba iz Turske u Njemačku”, rekla je Merkel u intervjuu za ARD.

Naglasila je da je također važno da “oni koji ovdje žive godinama i možda imaju i njemačko državljanstvo sudjeluju u razvoju zemlje”.

Od neuspjelog puča u Turskoj narasle su napetosti između pripadnika turske zajednice u Njemačkoj, onih koji podupiru predsjednika Tayyipa Erdogana i onih koji su pristaše klerika Fetullaha Gulena koji živi u SAD-a a turske ga vlasti optužuju da stoji iza organizacije pokušaja državnog udara.