Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Merkel nije sretna što je Transpacifički sporazum u opasnosti

1802_angela_merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da nije sretna zbog moguće propasti Transpacifičkog trgovinskog sporazuma, nakon što je novoizabrani američki predsjednik Donald Trump najavio da će se njegova zemlja povući iz njega, javlja Anadolu Agency (AA).

Merkel u svom obraćanju njemačkom parlamentu u srijedu nije direktno spomenula Trumpa, ali je pozvala države da globalne probleme rješavaju multilateralnim pristupom.

“Iskreno ću vam reći, nisam sretna što Transpacifički sporazum vjerovatno neće postati stvarnost, ne znam ko će imati koristi od toga?”, zapitala se Merkel pred parlamentom koji danas raspravlja o budžetu za 2017. godinu, te dodala:

“Znam samo jednu stvar, a to je da će biti i drugih trgovinskih sporazuma, ali oni neće imati standarde kao ovaj sporazum i za nadati se da će ih TTIP imati.”

Merkel je govoreći o TTIP mislila na planirani Transatlantski sporazum o trgovini i investicijama između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Transpacifički sporazum su potpisali SAD, Australija, Bruneji, Kanada, Čile, Japan, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur i Vijetnam, a njim je predviđeno ukidanje poreza na trgovinu i ulaganja.