Merkel od Nijemaca traži podršku TTIP-u

merkel1

Njemačka kancelarka Angela Merkel pokušala je u Njemačkoj potaknuti podršku Transatlanskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) uoči summita G7 čija će ona u junu biti domaćica, istaknuvši, u intervjuu koji će biti objavljen u subotu, da se nada kako će ono biti finalizirano 2017. godine.

Merkel je izjavila za list Seuddeutsche Zeitung kako je važno da razgovori koji se vode između Evropske unije i SAD-a budu okončani prije nego li u januaru 2017. istekne mandat američkom predsjedniku Baracku Obami. Američki predsjednički izbori trebaju se održati u novembru 2016.

Merkel strahuje da bi, bez sporazuma oko TTIP-a između EU i SAD do početka 2017., moglo doći do “dugog prekida” u razgovorima.

“Za mene je važno da prekoatlanska slobodna trgovina održi korak s pacifičkom regijom”, kazala je Merkel referirajući se na uznapredovale razgovore SAD-a i Azije o sporazumu o slobodnoj trgovini.

Dvanaest država, uključujući Japan, Vijetnam, Novi Zeland i Australiju, uključeno je u razgovore o Transpacifičkom partnerstvu (TPP).

TTIP je sporazum o slobodnoj trgovini i ulaganjima o kojem pregovaraju Europska unija i SAD, a cilj mu je, među ostalim, stvoriti bolji pristup američkim proizvodima na europskim tržiština, ojačati veze između dviju regija i povećati njihov gospodarski rast.

Merkel ne ulaže često politički kapital u podupiranje TTIP-a kod kuće, no otpor tom partnerstvu je neuobičajeno jak u Njemačkoj, unatoč tome što će od njega velike koristi imati izvozno orijentiran industrijski sektor u zemlji.

“Sjedinjene Države su jedan od naših najznačajnijih trgovinskih partnera”, kazala je Merkel u intervjuu. “Posebice za naše izvozno orijentirano gospodarstvo, Sjedinjene Države su najveće tržište izvan EU, mnogo veće nego čak i Kina”, rekla je njemačka kancelarka.

Zbog toga je “u interes naših poslova i našeg prosperiteta da ohrabrimo trgovinu sa Sjedinjenim Državama i ne predamo ga konkurentima iz drugih regija”, rekla je Merkel misleći na Aziju.

Ona je priznala da postoji strahovanje o kojem govore oponenti TTIP-a u Njemačkoj:

“Postoji zabrinutost oko toga hoće li se zadržati naši socijalni i ekološki standardi”.

Grupa G7, industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta, koja uključuje Francusku, Njemačku, Italiju, Veliku Britaniju, Japan, SAD i Kanadu, svake se godine sastaje kako bi raspravila pitanja od zajedničkog interesa, uključujući ekonomska pitanja. Njemačka trenutno predsjedava rotirajućim predsjedništvom te grupe.