EU u fokusu

Merkel pozvala EU da slijedi primjer Turske

31/08/2015

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas u Berlinu Evropsku Uniju (EU) da slijedi primjer Turske o pitanju rješavanja problema izbjeglica iz Sirije, Iraka i Afganistana, javlja Anadolu Agency (AA).

Merkel je pohvalila način na koji je Turska prihvatila sirijske izbjeglice.

Merkel je istakla da će nastaviti sa čvrstim stavom protiv napada radikalnih desničara na izbjeglice u Evropi

“Turska je do sada mnogo uradila za sirijske izbjeglice i još uvijek nastavlja s pomaganjem. Izražavam svoje poštovanje prema onome što je ova zemlja uradila u posljednjih nekoliko godina za izbjeglice”, kazala je Merkel i dodala kako se veliki broj izbjeglica nalazi u Turskoj, a da se samo u blizini tursko-sirijske granice nalazi približno dva miliona sirijskih izbjeglica.

Merkel je kazala kako se očekuje da će 800.000 ljudi do kraja godine tražiti azil u Njemačkoj što je četiri puta više u odnosu na prošlu godinu i dodala kako je prošle godine 626.000 izbjeglica zatražilo azil u 28 zemalja EU.

Kancelarka je dodala kako je Turska gotovo iscrpila načine na koje može nastaviti pomagati, što se vidi u sve većem broju izbjeglica koji preko Grčke pokušavaju doći do evropskih zemalja.

“Kako možemo zajedno pomoći? Kako možemo zajedno reagirati? O tome ćemo imati pregovore sa Turskom”, kazala je Merkel.

Ona je pohvalila i borbu Turske protiv terorističke organizacije ISIS.

Merkel je istakla da će nastaviti sa čvrstim stavom protiv napada radikalnih desničara na izbjeglice u Evropi. Naime, ove godine izvedeno je 278 napada na skloništa predviđena za izbjeglice.

“Nećemo tolerisati dovođenje u pitanje časti drugih ljudi”, dodala je Merkel i pozvala građane da se ne pridružuju demonstracijama koje organizira radikalna desnica već da pokažu solidarnost sa izbjeglicama.