Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Merkel tražila od Grčke da ubrza napore na zbrinjavanju izbjeglica

angela merkel15454

Grčka treba ispuniti svoje obećanje da će pružiti smještaj za 50.000 izbjeglica, a Evropska unija trebala bi pomoći Atini da obavi taj zadatak, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu objavljenom u subotu.

Auastrija, jedna od posljednjih stepenica za Njemačku za stotine hiljada izbjeglica i migranata, nedavno je uvela ograničenja na granici, izazivajući domino efekat u Evropi i ostavljajući desetke hiljada ljudi “zarobljenih” po lošem vremenu u Grčkoj.

– Grčka je prvobitno trebala osigurati 50.000 mjesta za smještaj izbjeglica do kraja 2015. godine. Nedovršeni posao mora se obaviti sada brzinom svjetlosti jer grčka vlada im mora garantirati pristojan smještaj – izjavila je Merkel za njemački tabloid Bild am Sonntag.

Merkel, pod pritiskom da smanji broj novih dolazaka nakon što je više od milion izbjeglica ušlo u Njemačku prošle godine, izjavila je da Grčka može računati na veću pomoć od ostalih država članica EU.

– Znam iz razgovora s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom da on želi da učini to, ali mu je potrebna naša pomoć, i to je razlog zašto EU mora podržati Grčku u znak solidarnosti – kazala je.

Ona je također izjavila da se Austrija i balkanske zemlje trebaju kriviti za promijenjenu situaciju u Grčkoj nakon što su jednostrano odlučile da uvedu granične kontrole.

Tsipras je optužio Austriju i balkanske zemlje da “uništavaju Evropu” zbog ograničenja na granicama kako bi usporile priliv izbjeglica koji se kreću prema sjeveru Evrope iz Grčke.

Nasuprot tome, bavarski saveznici kancelarke Merkel tvrde da je uvođenje graničnih kontrola Austrije i drugih zemalja donijelo koristi Njemačkoj jer je smanjilo broj novih dolazaka.

– Došlo je do prekretnice u izbjegličkoj politici zbog zatvaranja velikih dijelova balkanske rute – izjavio je poslanik stranke CSU, koalicionog partnera Merkelove CDU, Horst Seehofer za magazin Der Spiegel, prenosi agencija Reuters.