EU u fokusu

Njemačka kancelarka

Merkel: Treba raditi na stvaranju evropske vojske

13/11/2018

Prošle je sedmice Macron ponovio poziv za stvaranjem evropske vojske koja bi dala Evropi veću nezavisnost od Sjedinjenih Država

Njemačka kanclarka Angela Merkel pozvala je u utorak na eventualno stvaranje evropske vojske, ponavljajući sličnu sugestiju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, javlja Fena.

– Trebali bismo raditi na viziji stvaranja istinske evropske vojske jednoga dana – izjavila je Merkel u obraćanju Evropskom parlamentu u francuskom gradu Strasbourgu.

Zajednička evropska vojska pokazat će svijetu da nikada neće biti rata među evropskim zemljama – kazala je ona, naglašavajući da to neće biti u suprotnosti s principima vojnog saveza NATO.

Prošle je sedmice Macron ponovio poziv za stvaranjem evropske vojske koja bi dala Evropi veću nezavisnost od Sjedinjenih Država, u komentaru koji je izazvao kritike američkog predsjednika Donalda Trumpa.

To je, ipak, kontroverzno pitanje jer države članice EU nisu spremne da odustanu od nacionalnog suvereniteta u pitanjima odbrane.

EU već ima takozvane borbene grupe spremne da reaguju u kriznim situacijama, iako one nikada nisu razmještene, prenosi dpa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.