Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka kancelarka

Merkel: Treba raditi na stvaranju evropske vojske

angela merkel332

Prošle je sedmice Macron ponovio poziv za stvaranjem evropske vojske koja bi dala Evropi veću nezavisnost od Sjedinjenih Država

Njemačka kanclarka Angela Merkel pozvala je u utorak na eventualno stvaranje evropske vojske, ponavljajući sličnu sugestiju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, javlja Fena.

– Trebali bismo raditi na viziji stvaranja istinske evropske vojske jednoga dana – izjavila je Merkel u obraćanju Evropskom parlamentu u francuskom gradu Strasbourgu.

Zajednička evropska vojska pokazat će svijetu da nikada neće biti rata među evropskim zemljama – kazala je ona, naglašavajući da to neće biti u suprotnosti s principima vojnog saveza NATO.

Prošle je sedmice Macron ponovio poziv za stvaranjem evropske vojske koja bi dala Evropi veću nezavisnost od Sjedinjenih Država, u komentaru koji je izazvao kritike američkog predsjednika Donalda Trumpa.

To je, ipak, kontroverzno pitanje jer države članice EU nisu spremne da odustanu od nacionalnog suvereniteta u pitanjima odbrane.

EU već ima takozvane borbene grupe spremne da reaguju u kriznim situacijama, iako one nikada nisu razmještene, prenosi dpa.